Ultimul interviu al lui Dumitru Cornilescu? Un articol din Archiva Moldaviae


Un amplu material despre Dumitru Cornilescu a fost publicat în revista Archiva Moldaviae, 2019. Acesta conține textul interviului acordat de Dumitru Cornilescu unui grup de evanghelici, text care este însoțit de note și comentarii redactate de Emanuel Conțac ca urmare a unei munci laborioase de cercetare.

Vaisamar

Am pomenit în mai multe rânduri pe blog despre un interviu pe care l-a dat Dumitru Cornilescu unui grup de evanghelici români care l-au vizitat în 1974. Am în sfârșit bucuria de a anunța că amplul material, însoțit de note și comentarii, a fost publicat în revista Archiva Moldaviae, 2019.

Pentru cei interesați de istoria versiunii Cornilescu vor fi câteva surprize plăcute, zic eu.

Eu unul am cunoștință de cel puțin încă un interviu consistent (luat de Iosif Țon), datând din aceeași perioadă. Poate că în perioada următoare voi găsi răgazul să mă ocup și de acela.

Textul interviului este disponibil online AICI.

Vezi articolul original

5 răspunsuri

  1. […] Ultimul interviu al lui Dumitru Cornilescu? Un articol din Archiva Moldaviae […]

    Apreciază

  2. As adauga un amanunt mai putin important dar necesar pt exactitate, Unul din participantii la discutie, este petru Truta. Dl. Contac il prezinta pe buna dreptate ca fondatorul Societatii misionare Romane din Chicago si pastor in Florida. In plus, Petru Truta a fost profesor la Semianrul Baptist din Bucuresti impreuna cu sotia sa Earl Hester Truta. Au reusit sa plece din tara la inceputul razboiului, sotia sa fiind americana. Petru Truta ne-a fost prezentat ca doctor in teologie (se spunea ca avea 3 doctorate) si cred ca informatia era corecta avind phd. P. Truta vorbea la radio (nu la Monte Carlo.. ci un alt post) si a vizitat Ro in citeva ocazii in comunism. Petru T. era evident unchiul lui Ionel Truta, unul din participantii la discutie si frate cu un atp pastor Ioan Truta (Sega-Arad) .. Si pt ca baptistii nu prea au prooroci, ei au vizionari-citeodata. Se planifica la un moment dat ca un tinerel blond si talentat sa fie trimis in America pe post de ucenic al lui P. Truta (unchi de-al sau) pt a deveni teolog. “Trecut-au anii” si tinerelul a ajuns pe alte cai teolog, era viitorul dr. Daniel Maris. Planuri bune se duc la indeplinire de Dumnezeu pe alte cai decit anticipam noi. Scuze. Nu e extrem de important dar Petru Truta a fost usor mai important -decit se arata- printre putini teologi romani ante si post-belici.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Multumim pentru precizări. Petru Truța nu a colaborat cu/ și cu Radio Monte Carlo?

      Apreciază

  3. Poate ca aveti dreptate. Transmiile sale insa au fost facute ani de zile de un alt post… Nu-mi mai aduc aminte acum unde vorbea P.T. Oricum, cel mai popular a fost Monte Carlo- probabil pina la sf. anilor ’80 cind Pitt Popovici si apoi Popescu si Tzon au devenit foarte ascultat la Europa Libera, un post cu o adienta diferita. Pe linga Radio Monte Carlo a mai existat si radio Norea (cam asa ceva) de unde vorbea 15 minute Dutu (Iancu?) Moscovici.,,, cunsocut pastor luteran emigrat probabil in Norvegia.

    Apreciază

  4. Am incercat si eu sa fac istorie dar esuata; am cautat o poza a lui Cornilescu in vizita la Detroit. Am gasit doar oameni care-au dat mina cu dumnealui. Poate daca ar cauta cineva in Luminatorul de-atunci ar gasi ceva. Oricum, vorbind de Monte Carlo probabil stiti ca D.C. a vut citeva predici si la acest post de radio…. mi-au spus oameni ce l-ar fia auzit. Eu nu-mi aduc amitne sa-l fi auzit.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.