Relaţiile lui Wurmbrand cu Uniunea Baptistă din R.F.G.


Cu ocazia prezentării duminică seara de către TVR Cultural a părţii a II a din Manifestările prilejuite de Centenarul Wurmbrand care au avut loc pe 24 Martie 2009 la Ateneul Român din Bucureşti, m-am gândit să evoc un episod din lupta acestui titan al credinţei. Episodul la care voi face referire se regăseşte într-o Notă  de convorbire  din 14 iunie 1969 a Departamentului Cultelor din Bucureşti.  Această notă reprezintă o sinteză a discuţiilor care au avut loc la data de 13 iulie 1969 la sediul Departamentului Cultelor din Bucureşti între reprezentanţii instituţiei menţionate şi delegaţia Uniunii Baptiste din R.F.G, formată din Gerhardt Class, secretar general al Uniunii, şi dr. Karl Reichardt, director financiar. În cadrul discuţiilor avute la aceasta instituţie însărcinată cu spravegherea cultelor şi asociaţiilor religioase, personalului de cult şi manifestărilor acestora, directorul financiar al Uniunii Baptiste din R.F.G, dr. Karl Reichardt, a prezentat acţiunile întreprinse de către instituţia pe care o reprezenta în vederea păstrării unor bune raporturi cu România. Concret, dr. Reichardt s-a referit la respingerea ofertei de tipărire a cărţii Torturat pentru Hristos de către editurile Uniunii Baptiste din RFG. După respingerea ofertei, Richard Wurmbrand şi-a tipărit cartea la o editură a Bisericii Evanghelice din R.F.G, moment în care, la intervenţia personală a dr. Reichardt, cartea a fost retrasă din librării, iar exemplarele tipărite au fost distruse. În continuarea discuţiei, dr. Reichardt,  scoate în evidenţă eforturile financiare pe care le-a făcut Uniunea prin respingerea ofertei de tipărire a cărţii lui Wurmbrand, fără a face referire la faptul că această carte aducea în atenţia publicului occidental persecuţiile la care a fost supus autorul într-o ţară în care libertatea de expresie şi libertatea religioasă erau înscrise în legile fundamentale ale statului şi reiterate prin intermediul Constituţiei R.S.R. din anul 1965 dar nu erau respectate. Deşi sunt menţionate dificultăţile financiare prin care trecea Uniunea Baptistă din R.F.G. la sfărşitul anilor ’60 şi oportunităţile de care instituţia ar fi beneficiat de pe urma tipăririi şi comercializării cărţii lui Richard Wurmbrand, Torturat pentru Hristos, dr. Reichardt îşi exprimă regretul că în cele din urmă cartea a fost tipărită în Germania Federală  la Editura Hussaat într-un tiraj mai mare decât fusese programat iniţial. Reuşita lui Wurmbrand este argumentată prin spiritul mercantilist al editurii menţionate, care a urmărit prin acceptarea ofertei de tipărirea a cărţii menţionate beneficii de ordin material.

Aspectul evocat aici este unul trist, care denotă pe de o parte influenţa propagandei comuniste şi a Securităţii,  iar pe de alta dorinţa Uniunii Baptiste din Germania de a păstra contactul cu baptiştii din România. Din punct de vedere deontologic se cuvine a menţiona faptul că informaţia trebuie confirmată şi de alte surse. De aceea îi rog pe cititori  să se exprime pe marginea acestui subiect, confirmându-l sau infirmându-l. Dacă faptele relatate sunt reale, rămâne ca istoria să judece justeţea lor. Sarcina mea a fost aceea de a le evoca.

4 răspunsuri

 1. Cristi Botezatu | Răspunde

  N-am urmarit emisiunea TVR Cultural pe care o mentionati aici. Nu stiu daca documentul sau documentele despre care vorbiti au fost prezentate in emisiune sau v-au parvenit din alte surse.
  Personal, doresc sa va multumesc pentru prezentarea facuta. Este un episod trist din, cred eu, lantul de episoade din istoria colaborarii cu Securitatea a cultelor crestine din Romania. Intamplarea relatata de nota este, dupa parerea mea, mai mult decat veridica, avand in vedere faptul ca, in urma cu cativa ani am citit in revista cultului baptist „Crestinul azi” o relatare a unei vizite protocolare a conducerii baptiste de la noi in Germania Federala. Din acea nota de informare (daca dau peste revista respectiva pe care s-ar putea sa o mai am va dau si referinte concrete) reiesea ca reprezentantii baptisti romani avea „tema” de la Departament si Securitate de a influenta „pozitiv” conducerea baptista din Vest prin respingerea acuzatiilor aduse autoritatilor comuniste romane de Wurmbrand cu privire la persecutiile religioase de la noi. Din pacate, din acea relatare pusa alaturi de ceea ce scrieti dumneavoastra aici reiese ca reprezentantii Cultului baptist din Romania si-au indeplinit „misiunea” incredintata.
  Promit sa revin cu detalii despre articolul din Crestinul azi imediat ce gasesc numarul cu pricina.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Dragă Cristi,
   Nu există o legătură directă între articolul meu și prezentarea de la TVR Cultural. Documentul de la care am plecat în analiza mea nu a fost prezentat în cadrul manifestărilor. El reprezintă o Notă de convorbire întocmită de către Departament ca urmare a discuțiilor avute la sediul acestuia cu reprezentanții comunității baptiste vest germane. Nota de informare la care faci referire şi pe care aştept să o găseşti, vine ca o confirmare a faptelor relatate în cadrul articolului, dezvăluind practicile şi metodele folosite de către autoritățile române în distorsionarea realității privind situația libertății religioase din țara noastră. M-am referit la autoritățile române pentru că am considerat că atitudinea oficialilor vest germani a fost influențată sau formată de către acestea, însă nu știu în ce măsură aceasta s-a datorat necunoașteri realității sau a distorsionării cu bună seamă a acesteia din varii motive. Indiferent de motivațiile oficialilor germani, eu îți mulțumesc pentru completările şi precizările făcute.

   Apreciază

 2. […] vreau să evoc câteva aspecte legate de mărturia lui Richard Wurmbrand care a avut o influentă puternică asupra spațiului evanghelic românesc, precum şi asupra percepției occidentalilor despre situația drepturilor omului şi a libertății religioase din țara noastră […]

  Apreciază

 3. Cind aud despre acest „om”,e mai bine sa tac,e frumos sa cunosti asemenea oameni
  nu am avut ocazia de si am fost in California dar nu am stiut ca traieste in California.Acest om este opusul celor ce au facut pact cu dusmaii orcit de mare nume ar incerca sasi faca.Acum citiva ani as fi dorit sa cunosc citi mai multi din acei”7 mii” ramasi,azi ma gindesc cum sa fac sa fiu si eu din cei „7 mii”.
  Domnul ISUS sa trezeasca citi mai multi oameni”pescari ” Adevarati.Nu ca x,sau y
  ci un adevarat”rob al DOMNULUI”.SHALOM! Baruh ata Adonai,Yieschua ISUSS!
  Domnul ISUS sa aiba mila de toti oamenii. WAHL

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: