Germanii din est vor să trăiască fără religie


Germania de Est rămâne, la mai bine de două decenii de la căderea comunismului, o regiune în care predomină ateismul. Oamenii de aici vor să trăiască „fără religie, fără biserică şi fără credinţa în Dumnezeu”, susţine teologul german Wolf Krötke.

Wolf Krotke

Teologul a vorbit despre interesul germanilor pentru religie cu ocazia Convenţiei Bisericilor Protestante din Germania, desfăşurată la Dresda, în estul Germaniei, informează ekklesia.co.uk.

Peste 80% dintre germanii din est făceau parte, după al Doilea Război Mondial, din bisericile protestante. Astăzi, 3 sferturi dintre locuitorii fostei Germanii de Est nu au legături cu religia, susţine Krötke, în opinia căruia aceasta este moştenirea păstrată din perioada celor 4 decenii de comunism.

Krötke l-a citat pe teologul Dietrich Bonhoeffer, executat de germanii nazişti, care scria în 1944: „Ne apropiem de o epocă lipsită în mod complet de religie. Oamenii, aşa cum sunt ei acum, nu mai pot să fie religioşi.” Krötke a notat că dezinteresul pentru religie nu vizează doar creştinismul, ci şi islamul şi alte religii.

Ignoranţa în ce priveşte creştinismul poate să fie însă şi un avantaj, susţine teologul de la Universitatea Humboldt, din Berlin. Acolo unde oamenii nu ştiu prea multe despre religia creştină, bisericile şi creştinii au ocazia să completeze spaţiile goale prin comportamentul şi cuvintele lor. „Lumea lipsită de Dumnezeu ne provoacă să îi invităm pe oameni într-o lume cu Dumnezeu, o lume a reconcilierii şi nu a fanatismului religios”, a declarat Krötke.

 (Foto: wolf-kroetke.de)

http://www.semneletimpului.ro

Un răspuns

  1. […] GERMANII DIN EST VOR SĂ TRĂIASCĂ FĂRĂ RELIGIE […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: