SUA au criticat România pentru libertatea religioasă


Intoleranţa şi atacurile împotriva creştinilor din Europa sunt tot mai puternice şi ar putea să conducă la instabilitate socială în unele regiuni, au avertizat o serie de lideri creştini şi europeni care au participat la o conferinţă OSCE, la Roma. Totodată, SUA au criticat România pentru libertatea religioasă.

Conferinţa OSCE

Tema conferinţei OSCE din Italia a fost „Prevenirea şi răspunsul la incidentele bazate pe ură şi infracţiunile comise împotriva creştinilor”. Participanţilor le-au fost prezentate rapoarte despre creşterea intoleranţei vizavi de creştinii europeni, incluzând informaţii despre atacarea unor biserici în Spania, Franţa şi Austria, informează Reuters.

Arhiepiscopul rus Hilarion a declarat că sunt persoane şi grupuri interesate de scoaterea semnelor şi simbolurilor civilizaţiei creştine în afara spaţiului public. El a declarat că persecuţiile împotriva creştinilor se datorează poziţiei lor cu privire la avort şi eutanasie.

„Rădăcina problemei stă în faptul că nu există o suficientă reflecţie profundă în legătură cu ce anume este libertatea religioasă. Aceasta nu este o libertate ca oricare alta”, ci „este baza tuturor libertăţilor”, a declarat Arhiepiscopul Dominique Mamberti, ministrul pentru Afaceri Externe al Vaticanului. Acesta a spus că libertatea religioasă „include, între altele, dreptul de a predica, educa, converti, de a contribui la discursul politic şi de a participa deplin la activităţile publice”.

Departamentul de Stat american a criticat România în legătură cu teme legate de libertatea religioasă, într-un raport publicat chiar înainte de semnarea Acordului pentru instalarea scutului antirachetă în ţara noastră.

Ambasadorul american la Bucureşti şi alţi oficiali din cadrul ambasadei şi-au exprimat în repetate rânduri „îngrijorarea în legătură cu ritmul lent de restituire a proprietăţilor bisericii, mai ales ale Bisericii Greco-Catolice”, conform raportului prezentat de Departamentul de Stat. Ambasada americană încurajează dialogul între bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică.

„Oficiali SUA au continuat să pledeze în cercurile guvernamentale pentru un tratament corect şi egal în ceea ce priveşte chestiunile legate de restituirea proprietăţilor şi pentru aplicarea unui tratament nediscriminatoriu tuturor grupurilor religioase”, se mai precizează în raport.

Secretarul de Stat american Hillary Clinton a lansat un apel către guvernele lumii, cerând autorităţilor guvernamentale să îşi asume apărarea libertăţii religioase şi „crearea unui climat de toleranţă”. Societăţile lumii sunt mai stabile atunci când libertatea religioasă este respectată, a subliniat Clinton. Ca exemplu pozitiv a fost prezentată Turcia, ţară care, în vara acestui an, a emis un decret care le oferă grupărilor non-musulmane posibilitatea să obţină înapoi bisericile şi sinagogile care le-au fost confiscate cu trei sferturi de secol în urmă, notează CNN.

Un accent special a fost aşezat asupra situaţiei din Egipt unde, anterior evenimentelor tensionate ale „primăverii arabe”, au avut loc confruntări violente între musulmani şi creştini, inclusiv o serie de atacuri împotriva creştinilor copţi.

Raportul Departamentului de Stat se referă doar la semestrul al II-lea din anul 2010. Începând cu anul 2012, raportul va acoperi anii calendaristici.

http://www.semneletimpului.ro/stiri/SUA-a-criticat-Romania-pentru-libertatea-religioasa-4194.html

 Articole similare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: