Prima rochie albă de mireasă


Queen Victoria in her bridel dress (Picture History)

Se crede că dintotdeauna miresele s-au îmbrăcat în rochii albe la cununia religioasă. Pur şi simplu deoarece culoarea simbolizează puritatea tinerei mirese. Istoria arată însă că practica aceasta e relativ recentă.

Regina Victoria (1819 – 1901) a purtat, în 1840, cea dintâi o rochie albă la cununia cu vărul ei, prinţul Albert de Saxa Coburg Gotha. Mireasa de 21 de ani a stricat atunci tradiţia rochiei argintii ca semn distinctiv al regalităţii. Uluind asistenţa, a apărut într-o fastuoasă rochie albă, garnisită cu impozantă trenă şi magnifice bijuterii. Deosebit de chipeş apare şi mirele din tabloul pictorului George Hayter care înfăţişează ceremonia.

Prin astfel de picturi şi rumorile elitelor europene, în timp, acea rochie albă s-a transformat într-un vis al tinerelor fete din toată lumea. Prin destinul purtătoarei,  rochia albă de mireasă putea fi asociată şi cu norocul în căsnicie. Victoria şi soţul ei au avut  nouă copii. Regina Marii Britanii a oferit soţului ei titlul de prinţ consort, dar  şi  drept de vot tuturor bărbaţilor din ţara sa în 1885. Cu toate că şi-a îndeplinit conştiincios şi îndatoririle regale, şi cele de familie, şase decenii neîntrerupte, regina Victoria a consemnat conştiincios în jurnalul său evenimentele micii şi marii istorii trăite. Domnia Sa a intrat în clasificările istoriografice ca „epoca victoriană”.

A fost, probabil, cea mai puternică femeie din istorie. „Soarele nu apune niciodată pe cerul Imperiului britanic”, s-a spus despre perioada Domniei Sale, când  Anglia a atins apogeul cuceririlor coloniale.

http://www.adevarul.ro

Și acum

Putina istorie

Lasand insa la o parte aceste detalii de inalt rafinament regal sau princiar, istoria rochiei albe de mireasa ne poarta mult mai departe in timp. Istoricii pretind ca rochia alba de mireasa are o vechime de peste doua milenii, fara insa ca aceasta sa fi fost o moda. Filele ingalbenite ale istoriei vorbesc despre unele mirese din Egipt, care se prezentau la nunta in rochii sau saluri de culoare alba, suprapuse pe mai multe randuri. In Grecia Antica, albul era o culoare pentru hainele de sarbatoare, iar in Roma Antica miresele se impodobeau adesea cu o tesatura subtire, foarte fina, de culoare alba.O rochie alba era simbolul suprem transmis de mireasa zeului Hymen, zeul fertilitatii si al casatoriei. In acelasi timp, miresele elene purtau fata acoperita cu un voal, de obicei colorat, ce simboliza supunerea fata de viitorul sot. In ciuda traditiei recunoscute oficial, ce porneste din anul 1840, cand a devenit moda, istoria pomeneste de prima ceremonie regala in rochie alba inca de la sfarsitul secolului XV. Atunci, Anna de Bretania s-a casatorit cu regele Louis al XII-lea al Frantei purtand prima rochie alba, ca mireasa de rang regal. De asemenea, Margaret Tudor, fiica regelui Henry al VI-lea, a purtat, la casatorie, o rochie de damasc alb, tivita cu culoarea traditionala a familiilor regale – rosu-stacojiu. Cele doua exemple insa au ramas singulare, nu au fost urmate de altii, si, ca urmare, creatoarea “modei” ramane, totusi, regina Victoria I a Angliei.

http://www.observatordebacau.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: