Biserica Baptistă din Fibiş, județul Timiș a împlinit 90 de ani de existență


Biserica Baptistă Fibiș (baptist-tm.ro 24.04.2013)

Duminică, 21 aprilie, credincioșii baptiști din Fibiş, județul Timiș  au celebrat 90 de ani de la înființarea Bisericii. Cu acest prilej pastorul bisericii locale, Cristian Zah, a prezentat un istoric al lucrării baptiste din această localitate, iar pastorul Timotei Târziu, cel care a slujit Biserica timp de aproape 60 de ani, a depănat amintiri din trecutul lucrării.

http://www.baptist-tm.ro

5 răspunsuri

 1. Am inteles ca cineva ar scrie istoria acestei biserici. Am scris despre un eveniment petrecut acum vreo 93 ani. Stiu despre el de la fr. Pitt Popovici care locuia cu parintii in aceasta locaitate. Cu ocazia deshiderii bisericii baptiste, bunicul meu dinspre mama -Valer Zorlentan- ar fi daruit o bucata de pamint pt aceasta biserica. Satenii s-au suparat pt deschiderea bisericii si au luat-o la bataie pe prima sotie a bunicului, gravida in luna noua (unde o fi fost bunicu?). Cu siguranta v-or fi fost niste oameni de nimic. Sotia bunicului a murit ca urmare a acelei batai. Dumnezeu s-a indurat si fetita a scapat cu viata. Ea a fost adoptata temporar de mama lui Pitt care o alapta pe sora lor de aprox aceeasi virsta. Fetita a trait, ajungind la 80 de ani si fiind cunoscuta ca o luptatoare in rugaciune in biserica nr. 1 din Timisoara. Bunicul s-a mutat in judetul Arad unde s-a recasatorit avind 2 fete din a doua casatorie. Interesant e ca el n-a povestit fetelor cele intimplate. Abia mai tirziu la botezul fetei mai mari, pastorul Alexa Popovici si apoi Pitt Popovici acum vreo 7 ani au povestit fiecare acest eveniment. Cer iertare pt ca am mai scris despre el. Sper insa ca va stirni interesul vreunui istoric local ce-ar putea aduna marturii suplimentare. Informatia mea provine dintr-o singura sursa: familia Popovici, chiar daca independent unul de altul Alexa si Pitt Popovici. Incidentul trebuie sa-i fi marcat profund ca si copii de vreme ce cei 2 au relatat-o in diferite ocazii dupa foarte multi ani. Cu speranta! dr

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Îmi este cunoscută această întâmplare. Am mai citit despre ea.

   Apreciază

 2. Desigur, nimeni nu face pasiune pt povesi trecute. Memoria/stilul de pastor al lui Pitt Popovici? Exista insa ceva de invatat despre stilul de pastor –old school-al lui Pitt Popovici. Intimplarea asta o stiu de la Pitt Popovici care avea vreo 90 ani cind a povestit-o; mama nu ne-a povestit-o. Cit de buna ar fi memoria lui la 90 de ani? In 2001, cind dinsul avea doar 79 de ani, la inmormintarea pastorului Martian Cocean (tatal actualului pastor din Atlanta) Pitt Popovici a spus atunci ca el l-a boteat pe defunctul pastor (prin ’46-’47) impreuna cu alti 25 de tineri al caror nume le-a citit de pe o lista. Ce importanta avea asta? Niciuna! Decit faptul ca arata meticulozitatea si seriozitatea patriarhlui baptist, Pitt Popovici. Adica, dupa 54 de ani pastra inca lista anuala a celor botezati iar pt inmormintarea unuia dintre acestia s-a pregatit cu atita meticulaozitate incit si-a cautat arhiva personala.
  PS- Cu privire la povestea mea, cred ca tot de la mine ati citit-o. Am mai scris-o odata pe blogul dvs motiv pt care mi-am cerut scuze. De ce-am revenit? Mi-a spus Daniel Maris ca cineva scrie istoria acestei biserici si am cautat pe Google vreo conectie si n-am gasit decit postul dvs din 2013… ha,ha, ha!

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Nu știu cine scrie istoria Bisericii din Fibiș, dar e bine că apare la căutare pe Google această referință. Posibil ca acel comentariu să fie tot de tine scris. În ceea ce privește întâmplarea cu Pitt Popovici mie mi se pare interesantă. Consider informația ca fiind o mărturie istorică.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: