Stelian Tănase: Evreii, Hannah Arendt, Eichmann – o prezentare a filmului Hannah Arendt


Hannah Arendt TRAILER (2013)

Prin intermediul acestui articol, Stelian Tănase realizează o recenzie a filmului Hannah Arendt.

Film “Hahnnah Arendt” e dedicat unuia dintre cei mai importanți gînditori politici din secolul XX și regizat de Margarethe von Trotta, cea mai cunoscută regizoare de film germană.  (…)

eichmanPovestea este simplă. În 1960 Adolf Eichmann a fost răpit de Mossad la Buenos Aires și dus în Israel să fie judecat pentru crime împotriva umanității. Eichmann a fost unul dintre măcelarii mașinariei ucigașe care urmărise în cadrul așa zisei “Soluții finale”, exterminarea evreilor din Europa. Deja în 1960 Hannah Arendt, refugiată evreică din Germania anilor 30, ajunsă la New York, se impusese în mediile universitare, culturale americane și vest europene. O făcuse mai ales prin cartea sa “Originile totalitarismului”, ca unul dintre cei mai influenți gânditori politici ai epocii. Cum era evreică și militase în tinerețe în mișcarea sionistă, a fost extrem de interesată de proces. Nu s-a mărginit sa citească presa, s-a oferit să meargă la Ierusalim ca să relateze procesul pentru influenta revista The New Yorker. Filmul urmărește aceasta perioadă din viața ei. Hannah Arendt – o vedem la Ierusalim, în sala tribunalului. În întîlnirile cu intelectuali unde comenteaza in contradictoriu adesea impresiile. Apoi se întoarce la New York unde scrie ceea ce va fi cartea sa “Eichmann la Ierusalim”. Cartea a provocat, vedem spre finalul filmului, un imens scandal, mai ales în cercurile evreiești. În Israel, în Europa, în SUA. Se vede părăsită  de prieteni.

Subiectul acestei neînțelegeri ține de câteva câteva întrebări – dacă a existat o complicitate a victimelor cu călăii, dacă liderii evreilor au făcut tot ce s-a putut pentru a salva evrei, dacă au existat concesii față de Hitler. Urmărindu-și mai vechile ei idei despre rău și mecanismele lui și având în plus mii de pagini de documente de la procesul lui Eichmann, Hannah Arendt conchide că da, au existat anumite concesii, relații de nemărturisit. Găsim aici problema răului, cum este el posibil, cum se întâmplă. Apoi – care este vinovăția, răspunderea celor care il fac, dar și a celor care îl tolerează, îl acceptă,  nu-l condamnă la timp, nu protestează, și îl suferă. Răul sub toate fațetele lui. Ceea ce o impresionase – și avem proba propriei ei biografii –  era amploarea răului din Europa anilor 40.

Răul este așadar tema meditațiilor ei și ideea de la care pleacă pentru a explica ce înseamnă Eichman. De  unde formula ei extraordinară – banalitatea răului. Pentru ea Eichman nu este un personaj extraordinar, un monstru  uman, ci cu un birocrat, un element oarecare dintr-o mașinărie abstractă, statul nazist, inventată totuși de oameni. Această abordare nu a fost înțeleasă de contemporanii ei. Avem martori azi cărțile, eseurile, articolele, conferințele ei apărute după acest episod dramatic. Miezul gândirii este răul, obsesie care a urmărit-o până la moartea ei, petrecută în 1975.

Citește mai departe pe www.stelian-tanase.ro

După cum rezultă din trailer și din articolul lui Stelian Tănase,  filmul prezintă biografia politologului Hannah Arendt prin intermediul procesului lui Adolf  Eichmann la Ierusalim și a modului în care Hannah Arendt s-a relaționat față de acest caz, modul în care ea a a văzut problema răului.

Cei interesați de subiect pot să urmărească filmul Eichmann la Ierusalim sau să citească cartea cu același nume scrisă de Hannah Arendt.

Filmul este în germană, dar anumite părți sunt sunt în engleză și ebraică

Eichmann in Jerusalem

Un răspuns

  1. Mi-a plăcut să urmăresc cazul Adolf Eichmann. Sunt multe de discutat despre acest caz. O dată că evreii au vrut să dea un exemplu. Așa puteau simplu să angajeze un asasin să-l lichideze. Nici de folosit nu aveau la ce să-l folosească. Există speculații că Himler nu s-ar fi sinucis ci ar fi avut nevoie de el puterile aliate. Sau de Doctorul Mengele,au avut nevoie de studiile lui și experimentele lui, că în genocidul și Holocaustul inițiat împotriva evreilor,nu a fost și o complicitate a statului evreu cu Germania nazistă? Cum se explică că în localitățile de unde s-au deportat evrei,rabinul localității nu a fost deportat? Așa sunt teorii că Simeon Wisenthal ar fi fost înainte de ’44 informator al gestapoului, și când americanii luau negrii de pe glia lor,șefii de trib se întâmpla uneori să negocieze cu vânătorii de sclavi. Se poate discuta mult pe această temă!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: