Nelson Mandela 1918-2013 „o viață întinsă miraculos împotriva tuturor circumstanțelor”


Nelson Mandela (Manager Express)

Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud (1994-1999) și un luptător îndârjit împotriva segregării rasiale, a murit joi la vârsta de 95 de ani din cauza unor complicații apărute în urma unei infecții la plămâni. Acesta este considerat a fi arhitectul unei tranziții pașnice către democrație după trei secole de dominație a apartheidului. 

Nelson Mandela, născut  la sfârșitul primului război mondial,l în iulie 1918  în satul sud-african Mvezo, a fost primul președinte de culoare sud-african și unul dintre cei mai respectați oameni de stat din lume. A studiat dreptul, iar în 1952 a reușit să deschidă în Johannesburg prima firmă de avocatură condusă de oameni de culoare. De atunci a început și lupta sa împotriva legilor apartheidului. A fost lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituționalizeze segregația în Africa de Sud. A petrecut 27 de ani în detenție, în perioada 1964-1990. Din închisoare, el a devenit simbolul oprimării poporului său.

Negocierile conduse de Nelson Mandela în anii ’90 cu președintele sud-african F.W. de Klerk au condus la încheierea sistemului de segregare rasială din țara sa natală. Pentru eforturile lor, Mandela și Klerk au primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace.

Ceea ce a însemnat Nelson Mandela pentru Africa de Sud dar și pentru lumea întreagă prin modelul său este surprins de Silviu Rogoberte, fost consulul general al României la Cape Town, Africa de Sud,  în cadrul unui articol pentru HotNews.ro. Iertarea dușmanului – o politică de stat care a funcționat, consider că este un titlu sugestiv pentru sintetiza într-o frază o viață de om așa cum a fost.

„95 de ani, o viata întinsă miraculos – împotriva tuturor circumstanțelor – pe parcursul unui secol, au marcat fără precedent istoria Africii de Sud și implicit, prin consecințe, istoria omenirii. Este probabil pentru prima data în istorie când iertarea dușmanului a fost ridicata la rang de politica de stat, și a funcționat.

Mai mult chiar, prin Comisia de Adevăr și Reconciliere conceputa de Nelson Mandela și Arhiepiscopul anglican Desmond Tutu, un principiu fundamental Biblic, “veți cunoaște Adevarul și Adevarul va va face liberi”, combinat cu idea iertării, au devenit baza acțiunii politice și chiar juridice. O națiune răvășita, aflata în pragul celui mai sângeros conflict imaginabil, a fost plasata ireversibil pe calea reconcilierii, a construcției unei societăți coerent-democratice în care exista loc pentru toți.

Numai un lider care a înțeles sa lase la porțile închisorii în care a stat 27 de ani orice resentiment sau ura împotriva celui care l-a trimis acolo pe nedrept, pentru a fi el însuși liber, putea sa așeze bazele unei astfel de politici. Mărturisirea de buna-voie a adevărului și iertarea dușmanului au avut puterea miraculoasa de a salva un stat aflat pe marginea prăpastiei.

Asta a fost posibil doar sub îndrumarea providențială a unui lider care a fost primul gata sa pună în practica ceea ce le-a cerut compatrioților săi. Din aceste motive este considerat de toți, indiferent de rasa, culoarea pielii, religie sau origini sociale Tata Madiba, Părintele întregii națiuni. Pentru asemenea fapte și-a câștigat dreptul de a fi model de umanitate la nivel global.

Prin natura slujbei pe care am avut-o am avut șansa sa experimentez, în modul cel mai direct în ultimii ani, magnitudinea prețuirii și a respectului pentru Madiba manifestate în propria lui țară. În fapt, Africa de Sud nu se poate imagina pe sine fără Madiba. ”

Resurse folosite

Manager Express

România Liberă

The Independent

HotNews.ro

Upadate

După realizarea articolului de mai sus am mai găsit alte două surse care vin să vorbească despre viața și activitatea lui Nelson Mandela și dintr-un alt unghi, să prezinte și un alt punct de vedere.

Sfântul Mandela?

mandela

Nelson Mandela a trecut în neființă. Neaeroloagele îl trec în ficțiune. E momentul să temperăm puțin idolatria.

Cam așa se poate rezuma articolul celor care editează site-ul inliniedreapta.net. În cadrul acestui articol se face referire la activitatea comunistă a lui Nelson Mandela, la implicarea pe parcursul anilor de început ai carierei politice în acțiuni considerate a fi teroriste. Totodată se fac referiri și la o serie de oameni politici pe care Nelson Mandela i-a admirat: Fidel Castro, Che Guevara, Yasser Arafat.

mandela1 (1)

mandela2 (1)

 

„Timp de ani de zile Mandela nu a găsit nimic de criticat la regimul criminal al lui Robert Mugabe din Zimbabwe. Prin tăcerea sa Mandela s-a făcut complice la brutalitățile, spolierea și foametea impuse asupra unei întregi națiuni de către un satrap sadic. Abia pe 25 iunie 2008 a catadicsit să atingă, tardiv, acest subiect: “În vecinătatea noastră am fost martori la… eșecul tragic al conducerii din Zimbabwe.” Slabă consolare pentru demnitatea nenumăratelor victime ale dictatorului Mugabe.”

Cel dea-l doilea articol la care fac referire este cel al lui Albert Mohler.

 

Un răspuns

  1. […] am menționat articolul în cadrul materialului realizat despre Nelson Mandela, am considerat oportun să-l semnalez și separat tocmai pentru importanța materialului și modul […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: