Strada Berzei exista in 1880. Aici, la nr 2, arhitectul Cezare Dell Debbio construia casele C. Dumitrescu si D. Constantin (1880 si 1883). La nr 7 se ridica casa A. Lesseamna, dupa planurile arhitectului A. Schuckerl. Iar la nr 128, inginerul Ion N. Socolescu a construit atelierul, cu dependinte, al pictorului Stoicescu (1885). Strada a fost marginita cu platani, in portiunea care coboara spre Calea Plevnei. Coroanele acestor arbori se unesc in timpul verii si formeaza un adevarat tunel de umbra si racoare. In primul razboi mondial (1916) cateva bombe cad si pe strada Berzei, nu departe de casele cu nr. 49.
Marti, 4 aprilie 1944, primul bombardament american asupra Bucurestilor a izbit si strada Berzei. O bomba a patruns in subsolul casei situata vis a vis de nr. 47 si a ucis persoanele ce se adapostisera acolo.
Istoria acestei strazi asteapta sa fie scrisa din marturiile documentelor, dar si ale unor riverani care traiesc aici de 1-2 generatii. Segmentul ei cel mai valoros este cuprins intre Stirbei Voda si Calea Plevnei. El apartine patrimoniului arhitectonic traditional al urbei.
Acest patrimoniu bucurestean a suferit distrugeri masive in anii 80 prin “Sistematizare”.
http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/12/salvati-strada-berzei/
Pe strada Berzei la Nr. 29 se află și clădirile Institutului Teologic Baptist din București (fostul Seminar Teologic Baptist) construite în anii 30 ai secolului XX).
Despre istoria acestei instituții de învățământ am scris în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) și în cadrul articolului „Istoria unei instituții evanghelice: Seminarul Teologic Baptist din România” în volumul Tradiție, istorie, armată. Lucrările Sesiunii Internaționale de Comunicări Științifice „Tradiție, Istorie, Armată”, Ediția a II-a, Constanța, 4-5 iunie 2015, coordonat de Olimpiu Manuel Glodarenco, Editura Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Editura SITECH, Craiova, pp. 323-335.
[…] Istoric strada Berzei […]
ApreciazăApreciază
A nu se confunda strada Berzei de azi cu cea din 1880. La acel moment strada Berzei incepea din strada Schitu Magureanu, deci numerele 2 sau 7 se afla azi pe strada Cobalcescu. Catre finalul anilor 1890 era decisa strapungerea prelungirii Berzei spre Dambovita, care s-a realizat abia dupa 1900. Initial s-a numit „Berzei prelungita” si din acel moment partea veche de pana la inflexiune a luat numele Grigore Cobalcescu. Majoritatea caselor de pe „prelungita” sunt facute dupa 1911.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc!
ApreciazăApreciază
[…] Istoric strada Berzei […]
ApreciazăApreciază