Din viața și opera lui Iosif Țon (1) – Europa Liberă


„Ani de zile, punctul de atracție al fiecărei duminici în familie era predica lui Iosif Țon, de la Europa Liberă, undeva imediat după știrile de la …

Din viața și opera lui Iosif Țon (1) – Europa Liberă
Publicitate

14 răspunsuri

 1. De acord. L-am felicitat pe IT prin ’90-’91 pt ca ne-a incurajat prin „proorocia” iminentei caderi a comunismului. Activitatea sa la Europa Libera poate fi o dovada pt cei care cred ca I.T. actiona in strainatate la ordinul Securitatii. Dupa ei, tot acest demers era praf in ochi pt a da credibilitate „agentului” I.T. Afirmatia este o presupunere nefondata. Ton era mult prea ascultat, nu doar de evangelici ci si de oameni satui si care cautau o incurajare, la sfirsitul anilor ’80; iar E.L era mult prea urita de comunisti pt ca scenariul celor ce n-au incredre in IT sa fe valid. Cel mai bun argument pt impactul predicilor lui IT este felul/speranta cu care a fost primit in ’90. El a luat in calcul candidatura la Presedintie. L-am intilnit in ’90 in mare secret in casa lui Titi Bulzan din Arad; la initiativa lui Mircea Aioanei vroiam sa-i cerem sprijin pt o tipografie la Arad. „Privilegiatii” care „aveau permisiunea” sa vorbeasca cu IT asteptam fiecare intr-o camera pina cind Iosif facea turul -insotit de Onisim Mladin- si vorbea cu fiecare din „privilegiati”. Deferenta si interesul cu care a fost primit IT atunci e-o dovada a impactului mesajelor sale de speranta de la E.L. PS- Cei dezamagiti, si chiar detractori ai lui IT- sunt in mare parte fosti membri ALRC si fost colaboratori; ei au ca argument traseul sinuos al lui IT in US care include vizite la Ambasada Romaniei si demersuri pt acordarea clauzei Romaniei. Ele reflecta insa doar sinuozitatea vietii lui IT si caracterizeaza prima jumatate a anilor ’80. In partea doua a deceniului, IT a fost consistent in anticiparea caderii comunismului.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Interesant

   Apreciază

 2. Fratele Pit Popovici stia mai bine decit oricare altul cine a fost Iosif Ton, si el a spus ca IP a fost omul Securitatii si a tradat Biserica Domnului si pe frati, Fratela Pit mia spus asta mie personal, gura la gura citiva ani in urma.
  Omul lui Dumnezeu nu minte.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Probabil ca fratele Pit avea informațiile lui, dar în lipsa unor probe concludente ele sunt doar niște afirmații. Ca in orice societate și in cea baptista au existat și exista orgolii personale și lupte de partide. Cert este faptul ca Iosif Țon a ținut acele predici la Radio Europa Liberă și ele au schimbat viața a numeroși oameni.

   Apreciază

   1. Fratele Pit nu umbla cu vorbe de birfa, el a vorbit cu Ton in 1980 cind Ton a venit in vizita la Biserica Baptista din Belflower de pe Alondra Bulevard unde fratela Pit a fost cel care a deschis Biserica Romana Baptista si a fost pastorul bisericii, Ton a venit acolo si ei doi au avut o discutie cu privire la activitatea lui Ton, fratele Pit ia spus in fata ca este un colaborator al securitatii, in vremea aia a venit si Pastorul Lutheran Richard Wulbrand la biserica, i-am vazut pe amindoi atunci in 1980.
    Eu am vorbit personal cu fratele Pit despre Ton cind Ton a inceput sa faca propaganda si sa indeamne oameni sa creada si sa urmeze invataturile lui Bill Johnson dela Bethel Church, California […]

    Apreciază

    1. Fratele Pitt nu umbla cu birfe; el a fost om serios. Dar el nu a avut acces la dosarele Securitatii in 1980. Daca Iosit Ton i-ar fi marturisit ca era colaborator al Securitatii, fiti sigur ca Pitt nu va spunea dvs!. De ce? Pt ca era om serios si stia sa pastreze o confesiune. Ton a ascuns colaborarea cu Secu pin la interviul cu BBC. Pitt, nu putea decit sa exprime banuielie personale. Nimeni nu-i reproseaza suspiciunea dar ea nu e o dovada.

     Apreciază

   2. De acord.

    Apreciază

    1. Ton nu sa marturisit fratelui Pit, fratele Pit ia spus in fata ca stie ca Ton a lucrat pentru Securitate iar Ton nu a putut sa nege adevarul.

     Apreciază

    2. Marius Silvesan

     Povesti in sensul ca nu avem certitudinea ca ceea ce afirmați s-a și întâmplat așa. Nu contest faptul ca Ton a colaborat cu Securitatea, de altfel a făcut-o și Alexa Popovici și alții ca el, inclusiv dintre cei considerați eroi. Acest lucru nu este însă o scuza și nici o pledoarie pentru colaborarea cu Securitatea ca poliție politică, fapt care a dus la persecuții și drame colective sau personale. Observ ca marjati și pe latura teologică. Personal nu sunt de acord cu toate afirmațiile pastorului Iosif Țon, dar nu acesta este subiectul. S-au exprimat alții asupra acestor aspecte. Noi discutam aici despre “aspectele definitorii ale vieții sale”. Prin urmare, va rog sa veniți cu ceva constructiv.

     Apreciază

  2. Fratele Pit a fost un om integru, dar el nu avea alte informatii decit cele pe care I le spuneau fratii. Asa cum am aratat, unii dintre fostii membri ALRC au avut si exprimat public aceasta banuiala, motiv pt care fratele Pt ii va fi crezut. Cartea Pasi, care este foarte critica cu IT si include suspiciunile fostilor ALRC-isi versus Ton, conchide cu faptul ca Ton a incetat colaborarea cu Secu pe la mijlocul anilor ’70 (’74-’75). Securitatea l-a scos din reteaua de informatori. Mitrofan spune ca daca s-ar deschide dosaree SIE s-ar putea afla mai multe…. Dar deocamdata nu exista documente care sa dovedeasca acuzatiile contra Ton. Ca un admirator ALRC care am pastrat polemici si relatii cu ei, agreez cu Mitorfan. Sunt sanse exteem de mici ca Ton sa fi fost omul “lor” dupa incheierea colaborarii cu Secu, cu tot traseul lui sinuos. Colaborarea sa cu Europa Libera e o dovada in plus.
   PS- Generatia veche de pastori care a cunoscut lepadarea lui Ton de la credinta, prin 1956-57 (Husanu, Truta, Grecu, Bunaciu, Harap, fratii Popovici, etc) nu si-au recistigat niciodata increderea in Ton. Nu cunosc detalii dar Pitt Popovici ca si Ieremia Hodoroaba au fost complet neincrezatori in lucrarii lui I.T.

   Apreciază

   1. Eu am spus ce mie mia spus fratele Pit, tu poti sa crezi ce vrei si eu il cunosc pe Ton, venea pe aici in america sa predice prin biserici si avea tupeu sa ceara bani pentru el si le spunea pastorilor de aici ca sa opreasca inregistrarea predicii cind el incepea sa ceara baniTu nuil cunoxti destul de bine nici pe fratele Pit sar nici pe (…) Ton.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan

     Faceți afirmații nefondate. Înțeleg ca aveți ceva personal cu Iosif Țon, dar pe mine ma interesează rolul lui, incontestabil, in istoria evanghelicilor români.

     Apreciază

    2. Atunci asa ceva poti sa afirmi si despre Iuda Iscarioteanul daca nu te intereseaza caracterul omului.
     Sa sti ca nu esti departe de ei.

     Apreciază

    3. Marius Silvesan

     Stimate domn, cred ca ma confundați cu altcineva și de asemenea și site ul cu unul in care se profesează amenințări nefondate. Pe de alta parte, încurcați teologia cu istoria și faceți afirmații nefondate ca sa nu zic mincinoase. Arătați cu 1 deget către mine și cu 4 către Dvs. Eu nu am afirmat ca nu ma interesează caracterul omului, doar ca nu vreau sa fiu părtaș la linșajul mediatic pe care vreți sa i-l faceți pastorului Iosif Țon. Este clar faptul că omul a greșit, însă dumneavoastră va contraziceți singur atunci când afirmați ba ca știți ca Iosif Ton s a mărturisit fratelui Pitt, ba ca de fapt fratele Pitt a dedus ca Ton era colaborator in anii 80. După cum am afirmat mai sus, pana la dovezi concrete, afirmația ca Ton ar fi fost colaborator al Securității in anii 80 o consider o poveste. Dacă aveți documente va rog sa le prezentați, altfel tăceți și rugați-va Domnului pentru el. Nu sunt un adept al teologiei adoptate de Iosif Țon, nu o promovez și nu am nimic cu el ca persoană, dar nici nu accept astfel de atacuri.

     Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: