Din viața și opera lui Iosif Țon – 8. „Nu sînt numai al unui cult”


Iosif Țon: „Nu sînt numai al unui cult, nu sînt numai al unui segment din populaţie, sînt al neamului meu românesc. Pentru că m-am născut la Școala Ardeleană, care însemna să te duci la școli și-apoi să vii înapoi și să-ți ridici neamul, cu tot ce ai învățat tu în alte părți.

Din viața și opera lui Iosif Țon – 8. „Nu sînt numai al unui cult”

3 răspunsuri

  1. „Eu sunt format la Scoala Ardeleana”- Iosif Ton. Intr-adevar, Ton a avut intotdeauna aceasta idee de „apostolat” pt neamul romanesc. De ex., refuza oferta lui Wurmbrand de-a ramine in Apus si a lucra pt organizatia acestuia; Ton in schimb revine in tara dupa studiile din Anglia. Dupa caderea comunismului a umblat prin AMerica romaneasca chemindu-i pe romani inapoi. Din Detroit, s-a intors un singur roman (Cadariu) dar n-a stat mult. In ’90, cind l-am intilnit pe Ton era impreuna cu pastorul penti, Lascau. Ton il dadea exmplu pe Socaciu care s-a intors in Ro dupa terminarea semniarului in US….. La paretea negativa, n-ar fi bai ca nu e doar al unui cult, e totusi regretabil ca n-a manifestat loialitate fata de baptisti…mai ales ca-i mai parasise odata. Wurmbrand, de exemplu, s-a prezentat toata viata ca luteran, desi in America nu era cunoscut printre luterani si toate fondurile si suportul de misiune l-a strins dintre evanghelici. Potrivit apropiatilor sai, RW a avut recunostinta fata de luterani care l-au salvat de citeva ori pe parcursul vietii. Putem invata multe lucruri bune de la IT, dar loialitaea nu e unul dintre ele.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Când l au salvat luterani pe RW?

      Apreciază

      1. La multi ani! In ordine inversa, luteranii suedezi au fost ce l-au „cumparat” de la regimul Gheorghiu-Dej pe RW in 1965. Din Suedia, el a emigrat in America. Prima data (daca nu multiple dati) a fost salvat in perioada legiunii si a razboiului. El lucra pt o misiunea Norgegiana condusa de pastorul S (Solhein?). Misiunea a fost ulterior preluata de suedezi. El a fost arestat si atacat ca evreu in vremea aceea. Apartinind de-o misiune neorvegiana, el avea o anumita protectie. Situatia parea ca s-a complicat pt ca el in cearca to ordinare anglicana; ce-am citit este contradictoriu. Dupa unii, a reusit ordinarea, dupa altii, nu. Mai interesant e ce mi-a scris cineva (CIuca?) cum ca in vremea razboiului RW „a devenit” baptist in sensul ca Mihai Bravu a reusit sa ramina deschisa sub conducearea unui pastor S (Stan?) si aici RW a putut predica si frecventa regulat. Am undeva cele scrise de acesta dar probabil dvs stiti despre asta. Dupa detentie, relatiile sale cu luteranii romani au devenit tensionate (poate din cauza Securitatii). Au fost pastori baptisti (precum Cocian) care au insistat de el sa treaca la baptisti. El a raspuns ceva de genul ca are recunostinta pt ptotectia oferita de luterani., Tot de la Cocian stiu, ca Mihai Wurmbrand a intrat la teologie luterana (Sibiu -parca) dar a fost dat afara curind.

        Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.