Relația dintre vinovăție directă și vinovăție morală


Extrem de interesant [scrie Vladimir Tismăneanu], mi se pare studiul propus ca dezbatere, scris de dr. Robert D. Reisz, “despre vinovati si vinovatii in procesul comunismului”.  Bine-informat, atent la nuante, dovedind acea seriozitate analitica si constiinta morala pe care nu a regasim, din pacate, in atatea interventii zgomotoase si adeseori de o imensa ipocrizie care contesta insasi legitimitatea demersului confruntarii continue cu trecutul traumatic. […]  Iata cateva din temele explorate: […] Relatia dintre vinovatie directa si vinovatie morala; Regimul totalitar si transferul responsabilitatii morale individuale; Ar fi putut ideologia comunista sa produca o societate care sa nu fie totalitara?  Scrie Robert Reisz: “ Nu incerc in acest text, in nici un fel sa relativizez crimele comise in perioada menționată, nu consider insa principala problema a unui proces al comunismuluicea de identificare sau de analizare a faptelor, pe care le consider dincolo de orice dubiu, ci aceea de interpretare a sensului dat ‘vinovatiei’”.  Ceea ce implica recunoasterea primatului ideologiei in sistemul totalitar, comunist sau fascist, faptul ca aceste regimuri utopic-revolutionare, inspirate de religii seculare, erau experimente exacerbate de inginerie sociala, de “purificare” prin “îmbunatățirea parcului uman” (Robert Reisz il citeaza pe Peter Sloterdijk), actiuni sistematice de reconstructie a conditiei umane prin persecutarea si chiar eliminarea fizica a grupurilor considerate “nedemne de a trai”.

Vladimir Tismăneanu, “Colloquium politicum”: O excelenta revista despre universul politicului

“Colloquium politicum” este o revistă semestrială de analiză pluridisciplinara a politicului, care apare pare sub egida Centrului interdisciplinar de studii regionale, avându-i ca editori pe Vasile Docea, Robert Reisz si Smaranda Vultur. Primul numar (ianuarie-iunie 2010) a fost publicat a la Editura Universitatii de Vest din Timișoara.

Un răspuns

  1. […] Relația dintre vinovăție directă și vinovăție morală Tue Nov 30, 2010 11:35 am Extrem de interesant [scrie Vladimir Tismăneanu], mi se pare studiul propus ca dezbatere, scris de dr. Robert D. Reisz, “despre vinovati si vinovatii in procesul comunismului”.  Bine-informat, atent la nuante, dovedind acea seriozitate analitica si constiinta morala pe care nu a regasim, din pacate, in atatea interventii zgomotoase si adeseori de o imensa ipocrizie care contesta […] […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.