Mihály Kornya despre caracteristicile unui credincios baptist


După cum am scris în cadrul articolului Recomandări (1) – Bertalan A Kirner, Viața misionarului Mihály Kornya, Kornya impunea credincioșilor care doreau să facă parte din comunitatea baptistă un standard destul de ridicat.

Oare câți dintre cei care ne numim astăzi baptiști, penticostali, creștini după Evanghelie am mai putea păstra acest nume dacă ne-am raporta la acest standard?

 Standardul simplu dar eficient al lui Kornya era învățătura lui Isus și Scriptura. Se raporta pe sine la acest standard și la acesta raporta și pe alții. De nenumărate ori înainte de botezuri spunea chiar și tinerilor: „Atenționați-mă și pe mine pentru că și eu poate voi uita de mine și mă va înșela diavolul.”

Kornya afirma că acela care dorește să fie baptist trebuia, în primul rând să meargă regulat la biserică, să participe la orele de rugăciune și la serviciile divine, să citească Scriptura și învățătura lui Isus și să încerce să se comporte conform acestora. Acesta era standardul lui Kornya.

Practica lui era că, dacă cineva lipsea de trei ori de la întrunire fără un motiv acceptabil, era interogat, apoi mustrat, disciplinat și în cele din urmă era exclus din biserică. Iar cel ce lipsea o dată de la biserică trebuia să trimită banii de colectă

Credinciosul trebuia să vină la biserică la timpul potrivit, cu Biblia și cartea de cântări, îmbrăcat în haine corespunzătoare, modeste. Nu era o problemă dacă hainele erau sărace sau peticite măcar să fie curate. „Exteriorul sărac nu este obstacolul bogăției interioare” – spunea adesea Kornya.

În familie membrii trebuiau să țină devoțiuni zilnice dimineața și seara cu rugăciune, cântări și citirea Scripturii. Cei care veneau la întruniri și doreau să devină baptiști trebuiau să se străduie în acest sens. Bărbații trebuiau să renunțe fără întârziere la fumat, jocul de cărți, înjurături,băutură și mersul la cârciumă. (…)

Tinerii trebuiau să lase dansul și balurile.

Credinciosul baptist – indiferent dacă era bătrân sau tânăr, bărbat sau femeie – trebuia să aibă în fața ochilor pasajele care îndemnau la viață curată și sfântă (1Corinteni 6, Efeseni 5). Astfel curvia, avariția, zgârcenia, furtul, certurile, înjurăturile, calomnia, ura, aroganța, obrăznicia, nu puteau fi atribute ale credincioșilor baptiști.

Se exprima deseori în modul următor: „Suntem ai lui Cristos, deci trebuie să slujim numai Lui și nu Diavolului. Să fie între noi mai mult cele sufletești decât cele trupești și atunci viața veșnică va fi a noastră.”

Cu aceste condiții admitea Kornya un suflet pentru botez, condiții pe care acesta trebuia să le accepte în fața bisericii. Numai așa putea fi botezat și putea deveni membru al bisericii.

Bertalan A Kirner, Viața misionarului Mihály Kornya, Traducere din limba maghiară de Peter Havas, Editura Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, București, 2009, p.94.

Articole relaționate

Mihály Kornya despre români

Recomandări (1) – Bertalan A Kirner, Viața misionarului Mihály Kornya

Mihaly Kornya, “străbunicul” meu » Vestea bună

3 răspunsuri

  1. […] Mihály Kornya despre caracteristicile unui credincios baptist […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: