Lansare de carte la Facultatea de Litere a Universității din București: „Ioan Alexandru: monografie critică” (30 octombrie 2014)


                        Avem  onoarea ṣi bucuria să vă invităm,

  în  30 octombrie 2014, ora 18, la Facultatea de Litere a Universității
 din Bucureṣti ( Amfiteatrul”N.Bălcescu”, et. I ) la lansarea cărții scriitorului,
 
AUREL   HANCU,
                          
„IOAN ALEXANDRU – monografie critică “
(Ed. „Sf. Ier. Nicolae, Brăila”, 2014, 500 pagini)
 
               Participă:
                                Sorin Lavric – critic literar
                                Scriitorul, Horea Gârbea -Preṣedintele A.S. Bucureṣti
                                Silviu Despa – de la Grupului Civic „Ioan Alexandru”
                                Pr. prof. dr.Aurel Hancu – autorul cărții
 
Vă aṣteptăm cu drag!
 
                                  Organizatorii
*

Vă reamintim că personalitatea incandescentă a eruditului ebraist, poetului și omului politic Ioan Alexandru este evocată și în alte contexte. Ioan Alexandru a fost fondatorul mișcării românești pentru viață, prin înființarea, la 15 mai 1990, a Asociației PRO VITA; totodată, a luat inițiativa, împreună cu pastorul baptist Petru Dugulescu, constituirii în 1992 a Grupului de rugăciune din Parlamentul României, care funcționează și astăzi.

La mijlocul anilor ‘90 am avut ocazia să particip la câteva cursuri de Vechiul Testament ale poetului. Studenţi şi universitari, feţe monahale, intelectuali şi oameni simpli de toate vârstele se adunau cu caiete de notiţe şi reportofoane într-un amfiteatru ticsit, din faţa căruia Maestrul oficia arzătorul ceremonial al reactualizării mesajului biblic primordial: “Să fie om după chipul şi asemănarea noastră!”. Podiumul şi catedra tremurau, când Maestrul în pulovăr rostea, din adâncurile rărunchilor şi ale credinţei sale, ebraicul ”Ruah!”* : cuvântul se întrupa în faţa noastră, iar pereţii şi ferestrele amfiteatrului erau martori, alături de privirile noastre uimite, la această minune. Nici un podium teatral, nici un amvon preoţesc nu aveau această putere de materializare a Duhului, devenit şi redevenit trup, pentru noi şi în noi, ca glasul copleşitor, sugrumat de emoţie şi copilăros al lui Ioan Alexandru.

Jumătăţile de măsură erau inacceptabile pentru el, iar puterea sa catalizatoare întru credinţă şi vibraţie patriotică asupra intelectualilor sceptici şi căldicei era uriaşă. De aceea era căutat de sute de învăţăcei, de ortodocşi, greco-catolici şi protestanţi, de aceea fusese hărţuit de autorităţile comuniste, de aceea după decembrie 1989 a devenit o personalitate publică proeminentă şi incomodă, de aceea s-a angajat în politică: pentru a reaşeza în matca credinţei şi a valorilor autentice destinul neamului românesc.

(Elena Dulgheru)

Sursa: http://www.culturavietii.ro

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: