Mesajul de Crăciun al Președintelui Uniunii Baptiste din România


Şi Maria a zis: „Sufletul meu mărește pe Domnul, şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mîntuitorul meu, pentrucă a privit spre starea smerită a roabei Sale. Pentru că Cel Atot Puternic a făcut lucruri mari pentru mine. Numele Lui este sfînt, şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El. El a arătat putere cu braţul Lui; a risipit gîndurile, pe cari le aveau cei mîndri în inima lor. A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriţi. Pe cei flămînzi i-a săturat de bunătăţi, şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mînile goale.   (Evanghelia după Luca 1:46-53)

Textul evanghelistului Luca ne prezintă cântarea cu care Maria a răspuns la întâlnirea cu îngerul care a anunțat-o că Dumnezeu are un plan deosebit cu viața ei. De-a lungul istoriei au existat oameni a căror texte au avut un impact deosebit asupra lumii. Un asemenea exemplu este Manifestul comunist al lui Karl Marx, o analiză care a contribuit la formarea ideologiei ce a stat la baza sistemelor comuniste totalitare. Pentru mai bine de jumătate de veac numeroase țări și  popoare au fost afectate de acest sistem politic. Poate oare fi la fel de “periculos” pentru lume acest cântec al Mariei, o adolescentă din Orientul mijlociu, într-o lume în care ea nu putea avea o poziție de autoritate? Maria era femeie și pentru că era și însărcinată fără ca să fie căsătorită se găsea în situația de a fi respinsă și condamnată atât de familia ei cât și de societatea din care făcea parte. Acest text, preluat de credincioșii creștini de-a lungul veacurilor a fost considerat de mai multe ori ca având un potențial revoluționar. În urmă cu 100 de ani, William Temple care era Arhiepiscop de Cantebury, a atenționat misionarii englezi din India să nu citească textul acesta în public deoarece se temea că ar putea fi înțeles ca o chemare la revoluție și creștinii se aflau sub suspiciunea că ar promova anarhia. Întrebarea ce se pune pentru noi, astăzi este dacă în timpul sărbătoririi nașterii Mântuitorului cântarea Mariei ne poate inspira să urmăm viziunea pe care vestea adusă de înger a generat-o în sufletul și înțelegerea ei. Aceasta viziune se confrunta cu indiferenta ce caracterizează lumea noastră când este vorba de Dumnezeu, indiferenta care uneori se reflecta chiar și în viata bisericilor.

Ispita izolării de lume și de problemele sale este o amenințare permanenta nu numai pentru relevanta mesajului bisericilor creștine, dar si pentru puterea care trebuie sa însoțească mesajul acestora.

Uneori indiferenta fata de realitatea nevoilor lumii poate fi rezultatul unor dorințe pioase sau chiar spirituale. Intrebarea este insa cum împlinește Dumnezeu viziunea aceasta de transformarea lumii? Maria intelege ca Dumnezeu a hotarat sa se arate in Hristos, venind in lume pentru a fi  prezenta care transforma. Transformarea adusa de prezenta lui Hristos cel intrupat este cea mai mare revolutie pe care a trait-o lumea.

Adolescenta din Israel de acum doua mii de ani a înțeles din vestea îngerului ca Dumnezeu o cuprinde si pe ea în revoluția Sa. Fara sa fi cercetat istoria, fara sa fi facut studii politice sau sociologice si fără experiența in economie, Maria recunoaște ca Dumnezeu poate face o revoluție care sa transforme lumea.

Dumnezeu face o revoluție morala prin care a  arătat putere cu braţul Lui; a risipit gîndurile, pe cari le aveau cei mîndri în inima lor. Lumea dorita de Dumnezeu este o lume careia ii pasa de cei slabi si marginalizați si nu numai cei care sunt mandri in inima lor. In viziunea sociala propusa, autoritatea nu este una a dictaturii, ci a slujirii semenilor pentru ca Dumnezeu a răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie, şi a înălţat pe cei smeriți. Economia lumii pe care o dorește Dumnezeu nu cauta doar profitul cu orice preț, ci este preocupata in primul rând de cei a căror existenta este amenințată deoarece Dumnezeu pe cei flămânzi i-a săturat de bunătăți.

Orânduirile politice încercă sa găsească soluții prin care sa transforme lumea. În același timp știm ca Dumnezeu are un scop pentru lumea pe care a creat-o și un scop care este realizarea Împărăției Sale. Evanghelia are un impact spiritual dar și politic, social și economic. Din acest motiv, biserica participa la transformarea lumii potrivit scopului lui Dumnezeu.

Cu ocazia sărbătoririi nașterii Mântuitorului Isus Hristos, cântarea Mariei ne aduce aminte ca Dumnezeu a ales sa se implice în lume, întrupându-se ca un prunc. Dragostea lui Dumnezeu este aducătoare de speranță deoarece mărturisește această acțiune divina în lume dar, este în același timp, o provocare pentru implicarea comunității de credincioși în transformarea lumii potrivit scopului lui Dumnezeu.

Otniel Ioan Bunaciu
22 decembrie 2014
Sursa: Revista Creştinul Azi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: