Vladimir Tismăneanu – „Comunismul a fost o modernitate deturnată, a definit, pentru mulți oameni, cadrele lor existențiale.”


Dacă vrem despărțirea de logocrația comunistă, trebuie să demistificăm teocrația comunistă, logosul său, teologia sa politică. Ce mesaj se poate oferi celor care cred că simplul fapt că au trăit sub comunism i-ar expune stigmatului? Evident, nu e vorba despre toți cei care au făcut parte din partidul comunist, ci despre aparatele politice, ideologice, securiste. Comunismul a fost o modernitate deturnată, a definit, pentru mulți oameni, cadrele lor existențiale.
Prăbușirea comunismului a fost pentru multi oameni o ieșire din ceea ce părea etern.

Vladimir Tismăneanu, Mesianismul comunist sub microscop: Dialog cu Cătălin Ștefănescu la “Garantat 100%”

Vezi emisiunea înregistrată aici:

http://www.tvrplus.ro/editie-garantat-100-344882

Unul din motivele urmăririi acestei emisiuni este cea a modului în care profesorul Tismăneanu face apel la trecut și la necesitatea cunoașterii acestuia pentru a ne înțelege prezentul. Eu văd în acest apel și o trimitere la necesitatea studierii trecutului, a istoriei pentru a ne putea raporta corect la prezent. Un apel la cercetarea perioadei comuniste, inclusiv și sub aspectul relațiilor dintre Biserică și Stat, dar și sub raportul terorii. Am în vedere atât teroare fizică, cât și cea psihologică.

O emisiune extraordinară, dar spre deosebire de ceea ce spune profesorul Tismăneanu, cred că există acest principiu al Corectitudinii politice, care este promovat și uneori chiar impus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: