Petru Lascău despre experimentul comunist al redistribuirii averilor (colectivizare)


Ideea redistribuirii averilor, a folosirii bunurilor în comun nu este una nouă. O regăsim sub o formă sau alta încă din Antichitate.

În ceea ce privește secolul XX este cunoscut, mai mult sau mai puțin, experimentul comunist cu privire la redistribuirea bunurilor. O sintagmă comunistă formulată de Karl Marx în Critica Programului Gotha statua că societatea comunistă își va înscrie pe frontispiciu: „De la fiecare după posibilități, fiecăruia după necesități”, concept care a ajuns să fie uneori transpus în practică aliteram. Pentru a înțelege mai bine cum a pus în practică regimul comunist din România ideea redistribuirii averilor am selectat un pasaj memorialistic din postarea pastorului Petru Lascău.

Sursa: adevarul.ro

“Ideea redistribuirii averilor nu m-ar deranja așa de tare dacă n-aș fi experimentat pe propria piele fenomenul. Părinților li s-a luat pământul pe care „l-au dat de bunăvoie” colectivului. Dintr-o dată toți țăranii din sat au devenit egali. Egali de săraci și bogați în același timp. Acum pământul nu mai era al nostru ci al nostru al tuturor, al satului (sau statului). Noi, care avusesem 12 lanțuri de pământ eram egali cu cel care avusese doar unul sau numai grădina din spatele casei. În câțiva ani eram la fel de săraci cu toții, mai ales că fuseseră aleși să ne conducă averea comună cei care fuseseră cei mai săraci înainte. Știam cu toții unde ne vor duce. Dar tata tăcea din gură și se bucura că n-a fost trimis în Bărăgan, așa cum o pățiseră alți „chiaburi”, adică oameni harnici și gospodari care reușiseră să aibe mai mult pământ sau chiar batoză cum evea tata și unchiul. De aceea s-a și mutat la oraș, unde și-a căutat de lucru. Ca el au făcut-o cei mai mulți lăsând satul pustiu, peste care vine neiertător pădurea. Natura detestă vidul.

„Dacă nană Floare, n-ar fi fost așa de bună cu mine, cu toții ați fi acum la canal!” – le-a zis-o Șandor, fosta slugă a familiei care acum era primarul comunei. Nană Floare nu-l trezea când îl găsea dormind ziua în amiaza mare. „Pentru Șandor iar e a ploaie!” spunea nană Floare și apoi îi mai și umplea traista cu bunătăți să ducă le cei de acasă. Soacra mea, fiica lui nană Floare, avea o interpretare originală a lăcustelor care se ridică din fântâna adâncului din cartea Apocalipsei. Aceste lăcuste aveau niște cozi în care stătea toată puterea lor de vătămare a oamenilor. Cumnismul, zicea ea, își are puterea în coadă”.

Pentru a vedea discuția în context citiți postarea AICI

Publicitate

6 răspunsuri

 1. […] Petru Lascău despre experimentul comunist al redistribuirii averilor (colectivizare) […]

  Apreciază

 2. Corecta comparatia intre populara intre tineri si intre saraci „reduistribuire a averii” si colectivizare. Si eu m-as bucura sa impart averea cu Gates: el are 100 miliarde, eu am 10 mii USD. AS avea si eu 50 miliarde si el 50; n-ar fi chiar calic nici el. … Revening la istorie, mi se pare interesant ca evanghelicii nu prea au fost afectati de colectivizare pt ca erau in general saraci (exceptii au existat intotdeauna)… EI au fost anti-comunisti din ideologia crestina dar putini au fost chiaburi (am cunoscut citiva) sau mari proprietari de fabrici, ori politicieni (la Arad stiusem doar de 2). Deci, in prima faza ridicarea comunismului n-a creat o mare nemultumire intre evanghelici pe motive juridic-economice. Unii au fost usor pacaliti.

  Apreciază

 3. Putem invata din istorie. Copil fiind, am cunsocut oameni care si-au pierdut mintile cind li s-a luat pamintul. Crestinii nu s-au bucurat nici ei de aceasta nedreptate dar nu si-au legat inima de pamint (avere) si nici nu s-au bucurat de raul celorlalti mai bogati care au pierdut mai mult. Ce-o fi de noi in US? Nu stiu. Dar nu trebuie sa ne legam inima de averi, nici sa fim gelosi pe bogati; ca sa nu mai vorbim ca a-mparti averea cu cei saraci e funciar crestineste.

  Apreciază

 4. Dezastrul adus de colectivizare a fost atit de mare incit bunica mea mebra CAP s-a ales cu 100 lei pensie pe luna; cealalta bunica, simpla muncitoare, avea o pensie de 1000 lei pe luna. Averea a fost bine egalizata! (sic). .. Dupa cplectivizare, am mers cu tat ala el in sat . Ajuns inginer la oras, dinsul era respectat. „Am invins! Mizeria-i a noastra”- l-a salutat un consatean mai sugubat , scotindu-si palaria in fata tatei.

  Apreciază

 5. Spuneam ca pocaitii nefiind bogati si n-au suferit atit de mult de pe urma colectivizarii. Putini au fost chiaburi. INefiind bogati si nici prea multi in politica, evanghelicii n-au suferit atit de mult imediat dupa venirea comunistilor, ci putin mai tirziu. Unul din putinii politicieni baptisti, era avocatul Crisan George, lider PNT la Arad. Arestat dupa “pierderea alegerilor” din ’46, Crisan a fost eliberat la citeva zile. A fugit imediat in Franta, apoi USA. A facut teologia, ajungind pastor la Rochester, New York, mai apoi a redevenit avocat la US Navy si mai tirziu invatatorul de scoala duminicala al presedintelui Carter. Comunistii l-au trimis pe Barbatei (secretar general baptist) sa-l convinga pe Crisan sa faciliteze relatia Ceausescu-Carter. L-au invitat in tara. Anticomunist, Crisan a revenit cu teama dar s-a trezit asteptat de cei de la Externe si Culte. “Iertati-ne pt suferinta din ’46. Dar n-am stiut mai bine” -s-au pocait cei de la Externe. Desi suspicios, Crisan s-a lasat flatat si purtat de masina si soferul de la Externe pe la neamuri si bisericile de pe Valea Crisului Alb. Dupa ce Carter a pierdut alegerile, Crisan a fost -evident- uitat.

  Apreciază

 6. Printr-o ironie a istoriei, cel ce l-a arestat si anchetat atunci pe Crisan era seful Securitatii Arad, un anume Rafila,,,, tatal unui actual medic politician. Nu, nu cred ca copiii-s vinovati de pacatele parintilor dar DUmnezeu nu lasa lucrurile ascunse pt totdeauna. Totusi, copiii le pot mosteni filozofia si apucaturile… sau pot sa se abata de la „caile tatalui lor”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: