Revolta de la Brașov – 15 noiembrie 1987


3 răspunsuri

  1. Merita recunostinta noastra. Multumim, Brasov! Nu mi-a venit sa cred cidn am auzit la Europa Libera. Am beneficiat insa personal indirect de revolta lor. Am fost prins la rugaciune cu un grup ce studiam in secret impreuna cu ceva straini. Ordinul- nestiut de noi- era ca toti strainii sa fie scosi din tara; chiar si personalitait religioase ce predicasera publica la Oradea au fost expulzati noaptea. „Ati avut noroc” -ne-a spus un avocat informat. „Din cauza Brasovului, Militia a avut ordin sa se poarte frumos cu oamenii ca sa nu genereze noi nemultumiri”. Ne-au incheiat dosarul cu avertisment militienesc (o nimica toata); doar pe proprietatul casei -fr. Draucean?- l-au amendat cu 3 mii…. Comunsitii erau lasi si fricosi; mai ales de revolte se temeau teribil. (Totusi, pt ca era comunism. au aanuntat la locurile noastre de munca unde am fost amenintati).

    Apreciază

  2. A fost o noapte de pomina. A fost si gresala noastra. “Haideti sa ne imprastiem” – a propus Julean. “Nu ca pe mine ma cauta” – a propus regretatul Doru Popa (ulterior pastor si apoi primar). “Iau masina strainilor si o mut pe alta strada”-a mai propus el.…. Prea tirziu! Cind s-a apropiat de masina, l-au insfacat pretinzind c-a vrut s-o fure. Inscenare periculoasa,,, Dupa 2 ore i-au dat drumul fara explicatii, Era ca-n filmele politiste; ceata facea si mai de temut situatia. L-a scapat si pe Doru “Brasov”-ul… Ce n-am stiut atunci? De ce nu ne-au intrebat de BEE? Noi credeam ca ei nu stiu. Am aflat din dosarele publicate ulterior de istoricii baptisti ca ei ne supravegheau prin informatori dar din motive neintelese de mine n-au intervenit pt a termina programul… Doar pe pastorul din Braila (i-amultat numele) l-au purtat in procese dupa o perchezitie unde au gasit deposit BEE. ,,, A venit revolutia si a scapat si el. Singura mea explicatie este ca “ieseau prost” fata de Ceausescu daca recunosteau ca sub nasul lor se desfasoara un program extins de pregatire a lucratorilor crestini. Altfel nu-mi explic de ce nu au incercat sa-l suprime. Poate nu l-au considerat periculos; ma indoiesc. Poate n-aveau articole de lege… dar mai gaseau ei vreun pretext… Dumnezeu a fost bun cu noi…

    Apreciază

  3. Am urmarit filmarea. Ar fi bine de s-ar uita tinerii la film; n-or s-o faca. Vad pe FB chestii publicate de “batrini” cum ca Ceausescu a platit datoriile. Ceausescu n-a platit nimic. El a facut datoriile. Popoprul le-a platit fiind fortat la infometare si la lipsa de energie si iluminat, de medicamente, etc…, iar cind extrem de rar se rascula era batut si arestat asa cum arata brasovenii.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: