
Astăzi pentru o parte însemnată a omenirii este o zi deosebită cunoscută în termeni populari sub numele de Crăciun, însă eveniment se referă la nașterea Domnului Isus Hristos în această lume. Astfel, nasterea Domnului a fost și continuă să fie un eveniment central în istoria lumii cu implicații majore asupra intregii societăți umane. Este cea care a împărțit istoria în două: înainte de Hristos și după Hristos. De asemenea, esența acestei sărbători ține de sarbatorit si nu de bucate sau bunătatea umana. Ne bucurăm de ele, le savurăm și ne propunem să fim mai buni, însă Hristos nu pentru aceasta a venit în lume, ci să salveze umanitatea căzută. A venit ca să fie Domn! Sărbători cu liniște și pace!
Frumos spus! Craciunul a fost una din „razbunarile noastre intelectuale” in comunism. Oficial, Iisus era descris ca o persoana mitologica. Noi raspundeam: „de ce numarati atunci anii de la nasterea Sa?”. Desigur, erau intelectuali mai curajosi care mai in surdina recunosteau istoricitatea Domnului. Desigur, cea mai mare razbunare a fost in ’89 cind in preajma Craciunului romanii si-au clamat deschis crestinatatea si, deci Craciunul. Interesant -si fara sa am dovezi- Craciunul a fost sarbatoare populara in Oas is parti din Maramures; am inteles ca au fost razmerite populare cind au incercat sa-l interzica, motiv pt care regimul comunist a inchis ochii. P.S. -singurul scriitor care printr-un miracol a reusit sa pomeneasca in publicatii nasterea Mintitorului a fost Ioan Alexandru care des se referea la intruparea Logosului in istorie.
ApreciazăApreciază
Comunismul avea o componentă ateistă, de fapt poate că într-o anumită măsură vedea în creștinism un oponent dacă ar fi să ne referim la el ca o religie politică.
ApreciazăApreciază
De acord ca vedeau in crestinism un oponent. N-am sa uit niciodata fiorul resimtit cind in dec 22 ’89, dupa discursul ratat al lui Ceausescu, TVR si-a reluat emisia in aer liber si am auzit cuvintele actorului Caramitru: „Sunt zilele Craciunului. Se naste iarasi Cristos pe Pamint”… vorbea de pe o terasa multimii din fata sediului TVR. .. De fapt, toata revolutia a inceput cu colinde la casa pastorului Tokes din Tmisoara, cu o saptamina inainte. Milita a intervenit in forta dar multimea s-a adunat si ziua urmatoare. Pe sleau, as putea zpune ca Craciunul a venit de hac comunismului rominesc, desigur, istoric vorbind au fost mai multe cauze.
ApreciazăApreciază
De acord
ApreciazăApreciază