,,Cartea aceasta nu trebuia scrisă”. Studenții penticostali despre cartea Răscumpărarea Memoriei


Joi seara am participat la Serbarea Mulțumirii la Capela FTB, prilej de a mă întâlni cu cunoscuți sau mai putini cunoscuți, de a lega noi prietenii, precum și de a schimba opinii cu studenții evanghelici din București. Datorită faptului că printre cei prezenți la această manifestare erau și studenți penticostali la diferite facultăți din București ,am dorit să aflu care este opinia lor despre ceea ce se întâmplă în cultul penticostal. Am fost plăcut surprins de faptul că tinerii nu sunt indiferenți la dezbaterile și zbaterile care au loc în interiorul comunității penticostale din România, precum și de faptul că au auzit de cartea Răscumpărarea Memoriei scrisă de către Vasilică Croitor. Având aceste elemente am dorit să știu care este opinia lor față de carte și informațiile furnizate de către aceasta. Cei cu care am discutat mi-au spus faptul că opiniile exprimate sunt pertinente și argumentate, deplângând totodată starea de lucruri din Biserică, răsturnările de situații și persistența unora în greșelile trecutului. ,,Cartea aceasta nu trebuia scrisă” s-a exprimat un student, pentru că ea dezvăluie greșelile trecutului, păcatele unora dintre cei care ne-au condus destinele în perioada comunistă. Parafrazându-l pe Vasilică Croitor, interlocutorul meu mi-a prezentat o istorie penticostală cu lumini și umbre, care, așa cum militează și autorul cărții, trebuia rezolvată în alt mod, prin asumarea greșelilor trecutului la nivel instituțional și personal. Am dorit să aflu și părerea lui, precum și a prietenului său, despre informațiile cuprinse în carte. Mi s-a răspuns că informațiile sunt reale, iar punctul de vedere al autorului este unul moderat. Cu alte cuvinte, prin scrierea acestei cărți, Vasilică Croitor a dorit să vindece și nu să rănească. Evident așa cum scrie și Ion Zubașcu în prefața editorului, vorbim de o vindecare prin mărturisire.

2 răspunsuri

  1. Chiar as vrea sa -mi raspunzi DE CE CARTEA NU TREBIUA FI SCRISA ? Vreau sa te duci cu gindurile tale inapoi pe vremea comunista si daca nu ai nici un raspuns la ceia ce sa intimplat inseamna ca ai trait casi ei comunisti si ai aceptat ceia ce vroiau ei. dar vrei mai multe evidente scriemi . cind bataile erau zilnic si viata amara si in frica era nedescrisa . IAR ACUMA voi care ati trait viata buna atunci si drept zis vati vindut dreptu fata de d-zeu.si ca drept sa nu suferiti pentru christos vat aliniat cu comunistii. astept raspuinsul tau

    Apreciază

  2. Marius Silvesan | Răspunde

    Daca veți citi cu atenție articolul veți înțelege la ce m-am referit. Titlul parafrazează argumentul lui Vasilică Croitor care militează pentru rezolvarea problemelor în interiorul cultului penticostal în alt mod decît prin scrierea acestei cărți. Cred că am prezentat argumentele lui Vasilică Croitor într-un alt post, dar dacă nu am făcut-o am sa o fac curând. Opiniile exprimate în cadrul articolului sunt ale studenților de la ITP, pe care ei le argumentează astfel: ,,Cartea aceasta nu trebuia scrisă pentru că ea dezvăluie greșelile trecutului, păcatele unora dintre cei care ne-au condus destinele în perioada comunistă.” Eu am fost de acord cu opinia exprimata în sensul în care se exprimă Ion Zubașcu în prefața cărții Răscumpărarea memoriei atunci când militează pentru o vindecare prin mărturisire.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: