Ovidiu Rusnac – Cum pricep baptiștii botezul Domnului Isus?


În fiecare an pe 6 ianuarie creștinii sărbătoresc botezul Mântuitorului. Fără să comentăm felul cum pricepe biserica majoritară din țara noastră să trateze acest deosebit eveniment din viața Domnulu Isus trebuie să știm cum îl pricepem noi. Cât de important este pentru noi? De ce?

Să privim în primul rând la:

1. Istoria baptiștilor (baptiști înseamnă – „botezați”).

Părinții baptiștilor sunt anabaptiștii. Termenul „anabaptist” provine din limba greacă și înseamnă „ana” – din nou și „baptizo” – botezat. Anabaptiștii s-au evidențiat dintre rândurile catolicilor prin faptul că, pe baza înțelegerii Scripturilor, au considerat botezul copiilor mici nefolositor și asemenea lui Christos, care a fost botezat la vârtsta de 30 de ani, au hotărât să se reboteze. Din cauza aceasta nu numai că au fost considerați eretici, dar mulți dintre ei au fost arestați, bătuți, prigoniți, iar alții au plătit „rebotezarea” cu viața. Având în vedere aceste adevăruri istorice pricepem valoarea botezului Domnului Isus pentru o doctrină și o practică corecte legate de actul botezului.

2. Înțelesul botezului de către baptiști.

Deja vorbim de ceva timp despre botez, dar nu am clarificat ce înțeleg baptiștii prin botez. Însă mai întâi ce nu înțeleg baptiștii legat de botez? Botezul nu mântuiește, nu creștinează pe nimeni. Pentru noi botezul nu este o taină. Dar cum înțelegem botezul? Botezul este un act de cult. Botezul este un semn exterior, public a ceea ce deja a avut loc în interior, adică nașterea din nou. Noi susținem că mântuirea este prin credința în Isus și pocăința sinceră de păcate și acestea două au loc nu prin fapte ca să nu se laude nimeni, ci prin har. Botezul este un act de ascultare. Biblia ne spune că botezul este mărturia (publică) unui cuget curat: „Icoana aceasta închipuitoare vă mântuieşte acum pe voi, şi anume botezul, care nu este o curăţare de întinăciunile trupeşti, ci mărturia unui cuget curat înaintea lui Dumnezeu, prin învierea lui Isus Hristos” (1 Petru 3:21).

3. Importanța botezului Domnului Isus.

Pentru baptiști, Isus nu a primit botezul pocăinței practicat de Ioan fiindcă avea păcat. Nicidecum! Isus a primit botezul lui Ioan din motive pedagogice. Cum am făcut Eu, așa să faceți și voi, spunea Isus. Dar Isus a venit la Ioan să fie botezat în Iordan și ca să se identifice cu cei păcătoși. El avea să se facă păcat și să moară răstignit în locul păcătoșilor. Iar faptul că a fost botezat de cel mai mare om și cel mai mare profet, de Ioan, iar cerurile s-au deschis și Duhul Sfânt a coborât peste El în chip de porumbel marchează începerea celor trei ani și jumătate de lucrare publică a lui Isus.

Având în vedere aceste adevăruri noi pricepem să sărbătorim altfel botezul Domnului și în același timp să ne rugăm pentru cei care rezumă acest eveniment istoric în omenire doar la câteva tradiții banale. Nu de aghiasmă au nevoie oamenii de bobotează, ci de Isus fiindcă Isus este apa vieții și oricine bea această apă în veac nu va mai înseta.

Amin!

Pastor, Ovidiu Rusnac

Un răspuns

  1. […] Ovidiu Rusnac – Cum pricep baptiștii botezul Domnului Isus? […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: