Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani


Ioan Bunaciu, pastor și profesor universitar, este o personalitate a baptiștilor din România, cu o contribuție deosebita în formarea personalului de cult, cu precădere a pastorilor într-o perioadă în care  educația teologică era restricționată și controlată de Stat prin Departamentul Cultelor. Datorită acestor impuneri și limitări s-a ajuns, în pofida necesarului de lucrători pe câmpul Evangheliei, ca Seminarul Teologic Baptist să funcționeze și cu 4 elevi. În prezent  prof. dr. Ioan Bunaciu este pensionar, îndeplinind de-a lungul timpului mai multe funcții pe lângă cea de pastor al Bisericii Creștine  Baptiste Providența, dintre care menționez: secretar al comunității baptiste Cluj, director al Seminarului Teologic Baptist din București (1970-1988), profesor la Seminarul Teologic Baptist din București (1955-1990).  A continuat slujirea în mediul academic și după revoluție ca profesor universitar în cadrul Institutului Teologic Baptist de grad universitar din București (după transformarea Seminarului Teologic Baptist în Institut, devenind astfel instituție de învățământ superior), precum și în cadrul Facultății de Teologie Baptistă din Universitatea București.

Ioan Bunaciu

Despre însemnătatea acestei zile pastorul Bunaciu spune că ea este un dar de la Dumnezeu, folosind termenul radaș pentru a o defini. Originea termenului este bănățeană din câte am înțeles, însemnând  dar, cadou. Prin acest termen Prof. univ. dr. Ioan Bunaciu face referire la Psalmul 90 cu versetul 10 unde scrie următoarele: ,,Anii vieții noastre se ridică la șaptezeci de ani, iar, pentru cei mai tari, la optzeci de ani”. În concluzie, prin folosirea expresiei ,,6 ani radaș” pastorul Ioan Bunaciu face referire la faptul că vârsta de 86 de ani este un dar de la Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât a trecut cu 6 ani dincolo anii celor mai tari.

Cu ocazia zilei sale de naștere pe care și-o serbează astăzi 7 ianuarie 2011, îi urez la mulți ani, sănătate și multe binecuvântări.

Pastorul, profesorul, scriitorul și istoricul Ioan Bunaciu are în curs de tipărire la Editura Făclia din Oradea cartea Crâmpeie de istorie. Propovăduirea evangheliei în bisericile baptiste din România. În anul 2010 pastorului Ioan Bunaciu i-a apărut cartea Umblând pe ape printre stânci despre care am scris și eu pe acest blog.

 

Ioan Bunaciu, Umblând pe ape printre stânci (I)

Ioan Bunaciu, Umblând pe ape printre stânci (II)

Ioan Bunaciu, Umblând pe ape printre stânci (III)

Ioan Bunaciu, Umblând pe ape printre stânci (IV)

Ioan Bunaciu, Umblând pe ape printre stânci (V)

12 răspunsuri

  1. La multi ani in Domnul, multa sanatate si deosebita binecuvantare! Din partea unui tanar caruia i-a daruit cu dedicatie volumul amintit! Sa traiti vesnic frate Bunaciu!

    Apreciază

  2. […] Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani Fri Jan 07, 2011 23:18 pm Ioan Bunaciu, pastor și profesor universitar, este o personalitate a baptiștilor din România, cu o contribuție deosebita în formarea personalului de cult, cu precădere a pastorilor într-o perioadă în care  educația teologică era restricționată și controlată de Stat prin Departamentul Cultelor. Datorită acestor impuneri și limitări s-a ajuns, în pofida necesarului de lucrători pe câmpul […] […]

    Apreciază

  3. Personalitatea și contribuția Pastorului, cadrului didactic și Fratelui în Domnul, Ioan Bunaciu, pot fi apreciate și înțelese mai bine doar de cei care au cunoscut perioada în care, creștinii, în mod deosebit cei evanghelici, au slujit Domnului și Mântuitorului Isus Christos sub opresiunea regimului comunist ateu.
    Dacă recunoașterea și aprecierile sunt diferite aici pe pământ, cu certitudine RĂSPLATA în veșnicie va fi MARE.
    Părintele CERESC sa-i fie ocrotitor în aceasta viață, precum și pentru toți cei ce-i sunt alături.

    Apreciază

  4. La multi ani , usor sa zici…..insa pentru ai nostri „amici”….anii mi se par prea mici…..de aceea iti doresc „tie „…..sa traiesti o vesnicie…..dar cu Dumnezeu sa fie !!

    Apreciază

  5. […] 32. O schemă a Creştinismului (lascaupetru) 39. Ghicitoare evanghelica (rastalmaciu) 50. Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani (istorieevanghelica) 53. Sondaj Onu: Stereotipuri (popaspentrusuflet) 54. Albinele şi muştele […]

    Apreciază

  6. […] emblematică a mișcării baptiste din România, Ioan Bunaciu a celebrat cea de-a 86-a aniversare pe 7 ianuarie 2010. Pastor, profesor și autor de carte, Ioan Bunaciu a devenit cunoscut în rândul […]

    Apreciază

  7. […] Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani from Istorie Evanghelica by Marius Silvesan (o7.01.2011) 44.437711 26.097367 […]

    Apreciază

  8. […] Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani from Istorie Evanghelica by Marius Silvesan (7 ianuarie 2011) […]

    Apreciază

  9. Omul lui Dumnezeu Ioan Bunaciu, a fost şi este încă şi azi o persoană importantă atât pentru noi care îl cunoaştem căt şi pentru Lucrarea lui Dumnezeu.
    Personal îl cunosc de zeci de ani, am avut numeroase întâlniri la Biserica pe care a păstorit-o în vremea când am proiectat şi urmărit execuţia Bisercii din Str. Talazului Bucureşti. Am citit cărţile privind Istoria Baptiştilor din România, unele mi-au fost oferite cadou cu dedicaţie.
    Şi la această vârtă se ocupă de urmărirea la tipar a unei Istorii despre Pastorii care au sluşit la Amvoanele Bisericilor din România.
    DUMNEZEU să-i dea multă sănătate şi putere de lucru în Lucrarea DOMNULUI.

    Apreciază

  10. LA MULTI ANI CU SANATATE !
    Pe langa contributia fr.Ioan Bunaciu la formarea si cresterea spirtuala a celor ce au fost chemati sa slujeasca ,fratele Ioan Bunaciu a fost mai presus de toate un bun
    pastor al biserici Providenta-Ferentari pe care a slujit-o cu abnegatie si iubire dar mai ales cu multa intelepciune,stiind cand sa mustre dar si sa aline toate problemele membrilor bisericii( si stiu ca nu au fost putine )
    Domnul sa-l binecuvinteze pe dansul cat si familia dansului si sa-i dea sanatate sa ne mai dea sfaturi si pe mai departe.Va iubim mult!

    Apreciază

  11. […] Pastorul Ioan Bunaciu la 86 de ani […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.