Southern Baptist Convention locul doi in SUA ca numar de credinciosi in 2010


Potrivit celui de-al 79-lea Raport anual al Consiliului naţional al Bisericilor din Statele Unite şi Canada , în 2010 numărul total al credincioşilor creştini în America de Nord se ridica la 145,8 milioane de persoane cu o scădere de 1,05% în raport cu anul precedent. În schimb, în contra-tendinţă, Bisericii Catolice din Statele Unite, devenită de acum cea mai mare confesiune religioasă a ţării, numărul credincioşilor i-a crescut la 68,5 milioane de persoane, cu 0,57% mai mult în raport cu anul 2009. Parte a creşterii se datorează desigur fluxului de imigraţi din America Latină.

Pe locul doi în SUA se află “Southern Baptist Convention” care după decenii de creştere a înregistrat pentru al treilea an consecutiv o scădere de 0,4%.

Urmează pe locul trei Biserica Metodistă Unită cu 7,8 milioane de credincioşi (mai puţin cu 1%), pe locul al şaptelea Biserica Evanghelică Luterană (mai puţin 2%), pe locul al zecelea Prezbiterenii (mai puţin 2,6%) şi pe locul al 14-lea Biserica Episcopaliană (Anglicană) cu 2 milioane de credincioşi (cu 2,5% mai puţin). În ce priveşte celelalte confesiuni religioase de inspiraţie creştină, de semnalat Martorii lui Iehova, care au înregistrat o creştere de 4,37%.

Tot Radio Vatican informează astăzi despre faptul că religia creştină la Singapore a înregistrat în 2010 creşterea cea mai ridicată în ultimii 10 ani. Este ceea ce rezultă dintr-un recensământ guvernamental, potrivită căruia creştinii ar fi 18% din populaţie, cu o creştere de trei procente în comparaţie cu anul 2000. Împreună cu creştinismul, la Singapore sporeşte şi numărul credincioşilor hinduişti şi taoişti, atingând respectiv 11% şi 5%. În 2010, islamul rămâne stabil cu 15% de credincioşi, în timp ce scăderea cea mai drastică este cea înregistrată de budism, care în 10 ani trece de la 43 la 33%. Studiul arată că majoritatea celor convertiţi ca creştinism sunt de etnie chineză, foşti budişti.

Mathew Mathews, cercetător la Institutul pentru studii politice, explică faptul că sentimentul de comunitate şi de protecţie oferit de creştini este unul din motivele pentru care cetăţenii – mai ales cei sosiţi de puţin timp – decid să se convertească. Totuşi, în oraşul-stat sunt în creştere şi ateii, care trec de la 15 la 17%, şi persoanele singure. Populaţia căsătorită se ridică la 59%, cu o scădere de 3 procente în raport cu anul 2000. Scade şi numărul căsătoriilor şi indicele de natalitate în toate grupurile etnice, în timp ce creşte numărul divorţurilor. Între femeile căsătorite şi până la vârsta de 30 de ani, 20% nu au copii, cu o creştere de 6 procente în 10 ani. Indicele de fertilitate este de 1,1 copii pentru fiecare femeie, fapt confirmat de numeroasele femei cu un singur copil.

catholica.ro (16 februarie 2011)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: