Propaganda ateistă în România anilor ’50 Studiu de caz: Societatea pentru Răspândirea Științei și Culturii (S.R.S.C.)


Impunerea modelului politic sovietic în România după cel de-al doilea război mondial va avea ca și consecințe inițierea unei campanii antireligioase și ateiste cu scopul de a lupta împotriva religiei și a formei sale instituționalizate, Biserica. Vorbim în acest caz de o redefinire a raporturilor dintre Stat și Biserică, în contextul în care marxismul, ca și leninismul de altfel, definite ca sisteme ideologice, au declarat război religiei și au ,,înlocuit învățătura Bisericilor cu o filozofie de stat atee.” (René Rémond, Religie și secularizare în Europa. Secularizarea în secolele al XIX-lea și XX 1780-2000, Polirom, Iași, 2003, p. 177). Politică religioasă a Partidului Muncitoresc Român, devenit în 1965 Partidul Comunist Român se baza pe scrierile lui Lenin, Engels și Marx. Acesta din urmă declara că religia și Biserica sunt instrumente ale statului asupritor, ale orânduirii bazate pe exploatare. (Karl Marx, Friedrich Engels, Despre religie, Editura Politică, București, 1960,  p. 134).

Cunoscută ca și activitatea de educare științifică și de combatere a misticismului și obscurantismului din conștiința maselor, propaganda ateistă realizată prin intermediul Societății pentru Răspândirea Științei și Culturii (S.R.S.C.), înființată prin Decretul 652/1949 ca persoană juridică de utilitate publică era coordonată de către Secția Propagandă și Agitație a C.C. al P.M.R. (P.C.R.).

            Plecând de la aspectele menționate, prin intermediul acestui studiu de caz, comunicarea își propune prezentarea obiectivelor S.R.S.C., organizarea administrativă, activitatea acesteia, răspunsul celor care erau supuși acțiunii de propagandă precum și rezultatele campanie ateiste dusă de către regim prin intermediul instituției menționate. Pentru înțelegerea resorturilor intime ale propagandei antireligioase și a relației dintre istorie și propagandă, comunicarea face apel la documente semnificative și în marea lor majoritate inedite sau foarte puțin cercetate,  identificate la Arhivele Naționale Istorice Centrale Fond C.C. al P.C.R. precum și la Open Society Archive care deține un volum considerabil din Arhiva postului de Radio Europa Liberă.

Materialul reprezintă rezumatul comunicării cu același nume susținută, joi 5 mai 2011 în cadrul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice ”Istorie și Propagandă”

Articole similare

Sesiunea Nationala de Comunicari Stiintifice a Facultatii de Istorie Bucuresti

Programul Sesiunii Nationale de Comunicari Stiintifice ”Istorie si propaganda”

8 răspunsuri

 1. salut. mai intereseaza subiectul SRSC. ai idee cine a prezentat acest studiu de caz, ma interesa studiul. multumesc

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Eu l-am prezentat dar nu l-am publicat. El va aparea in cadrul cartii despre relatia Biserica-Stat in Romania Comunistă.

   Apreciază

 2. salut din nou. cand va apare cartea? ai idee cand a disparut SRSC sau cu ce alta institutie s-a contopit?

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Sper ca in luna martie sa o pot trimite la editură, urmând ca mai departe sa se ocupe ei. Din anii 60 activitatea acesteia nu mai apare in documentele consultate de mine. Este posibil ca Partidul să o fi „tras pe linie moartă”.

   Apreciază

 3. in 1962 [cred] isi schimba numele in Consiliul pentru raspandirea cunostiintelor cultural-stiintifice. la fel am o brosura a acestui Consiliu care apare in 1964 deci e posibil sa fi disparut prin 1965 ma gandesc eu.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Posibil

   Apreciază

 4. […] Propaganda ateistă în România anilor ’50 Studiu de caz: Societatea pentru Răspândirea Șt… […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: