Pastorul Vasile Talpoș considerat un element fanatic – religios


Pastorul și profesorul universitar Vasile Talpoș a împlinit astăzi 69 de ani și se află încă în perioada de refacere după o suferință grea. Pentru mai multe detalii vezi articolele de pe site. În cadrul acestui articol ne vom referi la un aspect mai puțin cunoscut din viața pastorală a acestuia, anume a faptului că a fost supravegheat de către Securitate. Relevant în acest sens este un document din anul 1973 al Securității prin care era analizată oportunitatea avizării pozitive a cererii de participare la un congres baptist în Elveția. Caracterizarea și poziția  „privilegiată” cu organele statului transpar prin intermediul rândurilor de mai jos.

TALPOȘ VASILE

Pastor baptist născut la 23 iulie 1942 în comuna Bocșa, Sălaj, (…)  neîncadrat politic, pastor la biserica baptistă din Iris Cluj, a fost invitat la un congres baptist din Elveția pentru data de 18-22 iulie 1973.

Dat fiind faptul că susnumitul este un element fanatic – religios, fapt ce ar putea fi influențat în sens negativ de unele elemente ostile regimului nostru în străinătate sau el să-și creeze legături cu elemente necorespunzătoare din rândul cultelor, considerăm necesar ca acesta să nu primească viza pentru a participa la Congresul baptist, mai ales că nu este chemat printre invitații oficiali ai cultului.

Organele – Direcția – au comunicat că și ei opinează ca Talpoș Vasile să nu primească aviz pentru a pleca la congresul baptist din Elveția.

Propunem să nu se aprobe avizarea pentru plecarea în Elveția.

Mr. Lăzăroiu Nicolae

                                                                                            21.VIII.1973

7 răspunsuri

 1. Interesant cum dosarele securitatii spun cu totul altceva. http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/02/27/turismul-religios/

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Cred că formularea dumneavoastră este incorectă pentru că informația din cadrul acestui articol este preluată tot din dosarele Securității și mai mult decât atât din dosarul personal al pastorului Talpoș Vasile. Personal am cerut verificarea pastorului Talpoș Vasile la CNSAS și nu am primit informații cum că ar fi semnat vreun angajament cu organele de Securitate. Dacă cineva are aceste informații îl rog să mi le transmită și mie. În ceea ce privește documentele de pe site-ul lui Daniel Mitrofan pot să spun că ele exprimă o stare de fapt din România anilor 80, respectiv acțiunea statului prin intermediul Bisericii (indiferent de confesiune) pentru promovarea propriilor interese. Un alt aspect este acela că personal nu am găsit un document în care să se menționeze în mod expres faptul că sursa/informatorul PROFESORUL este Talpoș Vasile. Din documentele la care faceți trimitere se deduce într-adevăr că Profesorul face parte din conducerea Uniunii și că între 1980-1983 și-a făcut doctoratul în SUA.

   Apreciază

 2. Nu vii se pare ca sunt cam multe coincidente intre „Profesorul” mentionat in dosarele securitatii si Vasile Talpos? Am da dovada de lipsa de intelepciune daca ne-am ascunde dupa deget spunand ca nu exista nici o legatura intre acestia. Ati stat de vorba cu Vasile Talpos despre legatura sa cu securitatea? Banuiesc ca daca publicati atatea articole despre dansul, aveti incredere oarba in dansul, numai prin simplul fapt ca in anul 2000 (daca nu ma insel), a dat cu subsemnatul cum ca nu ar fi colaborat cu securitatea. V-as invita sa vorbiti cu familia fostului frate Codreanu din biserica Iris din Cluj, sa vedeti o alta fata a sfantului cu diploma emerit. Si apoi, nu vii se pare cam interesant ca toti cei care au spus un NU categoric securitatii au fost tarati prin inchisori, chinuiti si in cele din urma fugariti din tara, pe cand fratele nostru scump isi dadea doctoratul in America si calatorea prin toata Europa dupa „bunul lui plac” (sau ma rog, al celor ce-l trimiteau) ?

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Sunt elemente care indică o legătură între Profesorul si VT, dar în lipsa angajamentului de colaborare, a cercetării personale a dosarului din care sunt luate acele documente, precum și a unui dosar de colaborare cu Securitatea nu pot afirma că acesta a fost colaborator. Am stat de vorbă cu Vasile Talpoș despre aspectul colaborării și dânsul afirmă că nu a colaborat.
   Nu este vorba că am încrederea oarbă într-o anumită persoană ci doar că cercetarea mea s-a concentrat pe perioada anilor 1948-1965, că aspectul colaborării pentru mine este unul secundar și, așa cum am menționat mai sus, în lipsa cercetării personale a surselor menționate, a unui dosar sau cel puțin acord de colaborare nu pot vorbi despre așa ceva.
   Care sunt acele atâtea articole despre Vasile Talpoș si de ce este asa de important pentru dumneavoastră acest subiect?
   Pentru orice alte detalii sau informatii imi puteti scrie la adresa istorieevanghelica@yahoo.ro

   Apreciază

 3. […] Pastorul Vasile Talpoș considerat un element fanatic – religios […]

  Apreciază

 4. […] Pastorul Vasile Talpoș considerat un element fanatic – religios […]

  Apreciază

 5. […] Pastorul Vasile Talpoș considerat un element fanatic – religios […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: