Două treimi dintre români spun că se roagă


Două treimi dintre români, indiferent de confesiunea religioasă de care aparţin, declară că rugăciunea reprezintă o practică zilnică a vieţii lor. Dintre aceştia, doar un sfert reuşesc să ajungă săptămânal la biserică.

Rugăciune

Studiul intitulat Religie şi comportament religios, realizat de Fundaţia Soros România, relevă că cel mai des se roagă şi merg la biserică femeile, persoanele vârstnice, precum şi persoanele din mediul rural.

În cazul ambelor comportamente (rugăciune şi mers la biserică) se înregistrează diferenţieri statistice majore între credincioşii diferitelor confesiuni. Potrivit studiului citat, 93% dintre neoprotestanţi se roagă zilnic, iar 90% dintre aceştia merg la biserică o dată pe săptămână.

Pe de altă parte, 70% dintre greco-catolici şi romano-catolici au declarat că rugăciunea este un comportament zilnic, iar mersul la biserică cel puţin o dată pe lună este specific pentru trei sferturi dintre aceştia.

În privinţa rugăciunii, ponderea cea mai scăzută o înregistrează confesiunea ortodoxă: 59%. Puţin peste jumătate dintre aceştia declară că ajung la biserică cel puţin o dată pe lună, iar 40% doar la sărbătorile importante.

Studiul Religie şi comportament religios reprezintă prima analiză completă a fenomenului religios la nivelul populaţiei României, care pune sub lupă valorile, comportamentele şi raportarea la politici şi viaţă politică la nivelul celor mai importante confesiuni întâlnite în România.

http://www.semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: