Patriarhia avertizează ca Biblia distribuită de Adevărul este neoprotestantă/ Răspunsul Adevarul: Este Biblia creștină, aceeași pentru întreaga creștinătate, indiferent de confesiune


Patriarhia Romana atrage atenția că Biblia distribuită miercuri de catre ziarul „Adevarul” este neoprotestanta. „Deoarece mai multi credinciosi ortodocsi au sesizat deja Patriarhia Romana cu privire la faptul ca au fost indusi in eroare de catre cotidianul Adevarul, prin oferirea spre vanzare a unei Biblii neoprotestante, solicitam acestei publicatii ca in articolele promotionale si in spoturile publicitare sa ofere informatiile corecte despre editia Bibliei pe care o difuzeaza,” se arata intr-un comunicat difuzat de agentia de stiri Basilica a Patriarhiei.

„In acelasi timp, indemnam clerul ortodox sa informeze comunitatile de credinciosi despre faptul ca Biblia vanduta impreuna cu ziarul Adevarul nu este ortodoxa si contine diferente majore de traducere fata de textul oficial al Sfintei Scripturi a Bisericii Ortodoxe Romane”, mai precizeaza Patriarhia.

Cotidianul Adevarul a inceput sa vanda impreuna cu ziarul, la toate punctele de difuzare a presei si in librariile proprii, o editie revizuita a Bibliei traduse de Dumitru Cornilescu, aparuta anul acesta la editura „Orizonturi” din Bucuresti.

UPDATE Adevarul Holding: Este Biblia creștină, aceeași pentru întreaga creștinătate, indiferent de confesiune

De cealalta parte, grupul de presa Adevarul Holding precizeaza, intr-un comunicat remis HotNews.ro, ca „Biblia care apare impreuna cu ziarul Adevarul este Biblia crestina, aceeasi pentru intreaga crestinatate, indiferent de confesiune”. „In nici un material de presa sau promotional Adevarul nu a pretins sau sustinut ca Biblia care apare impreuna cu ziarul este o versiune ortodoxa, catolica, neoprotestanta sau sinodala”, se arata in comunicatul Adevarul Holding, semnat de directorul general al trustului, Peter L. Imre.

Precizarile conducerii Adevarul Holding cu privire la Biblia distribuita:

– Ziarul Adevarul recunoaste si respecta rolul Bisericii Ortodoxe Romane si, in consecinta, nu doreste sa intre in polemici sau sa stirbeasca autoritatea Bisericii nationale.

– Ziarul Adevarul se adreseaza tuturor cetatenilor romani, indiferent de confesiune.

– In nici un material de presa sau promotional Adevarul nu a pretins sau sustinut ca Biblia care apare impreuna cu ziarul este o versiune ortodoxa, catolica, neoprotestanta sau sinodala. Biblia e una singura.

– Biblia care apare impreuna cu ziarul Adevarul este Biblia crestina, aceeasi pentru intreaga crestinatate indiferent de confesiune. Din punctul nostru de vedere, ea se adreseaza tuturor crestinilor vorbitori de limba romana. Diferentele de traducere si interpretare – care apar inclusiv in editiile acceptate de BOR – le lasam pe seama bisericilor si teologilor.

– „Lucrarea nu contine nici un fel de comentarii sau alte consideratii si reprezinta o traducere justa a formei originale a Bibliei. Ceea ce deosebeste aceste confesiuni sunt interpretarile pe care fiecare dintre ele le dau Bibliei. Lucrarea publicata de noi nu cuprinde nici un punct de vedere sau comentariu pe marginea textului Bibliei”, precizeaza si Editura Orizonturi, detinatoarea drepturilor de traducere pentru editia aparuta impreuna cu ziarul Adevarul.

– In completarea acestor informatii precizam ca traducerea Cornilescu a fost considerata in epoca „net superioara oricarei alte traduceri, fiind prezentata intr-o limba supla si curgatoare, care lipseste oricarei alte traduceri” (Alexandru Maianu, „Viata si lucrarea lui Dumitru Cornilescu”).

Articol preluat de pe HotNews.ro

Comunicatul Patriarhiei Române precum și unele puncte de vedere față de acesta au fost menționate în cadrul articolului Cum au ajuns Biblia și Adevărul să-i smintească pe credincioșii ortodocși

6 răspunsuri

 1. Domnule Peter Imre,
  Eu consider ca am fost inselata de trustul „Adevarul”. Am cumparat „Biblia”(20 lei), negandind nicio clipa ca va permiteti ca, in saptamana dinaintea Pastelui, sa distribuiti biblii neoprotestante. Va rog sa-mi spuneti unde pot merge sa v-o inapoiez. Nu vreau sa primesc banii inapoi, dar nici s-o tin in casa, in niciun caz s-o distrug. Interesele meschine materiale va sunt cu mult mai aproape decat grija pentru o informare corecta. Ati dovedit-o.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Stimată doamnă,
   Formularea Patriarhiei conform căreia Biblia ar fi neoprotestantă o consider inoportună deoarece aceasta nu poate fi în sine decât o carte. În ceea ce privește traducerea acesteia țin să menționez faptul că fost realizată de către preotul Dumitru Cornilescu în anul 1920 și a fost considerată la momentul respectiv una dintre cele mai bune traduceri. Pe de altă parte Biblia pe care ați cumpărat-o dvs. nu conține comentarii sau alte adăugiri și nici Patriarhia nu a menționat care ar fi deosebirile dintre varianta agreată și aceasta.
   Așadar consider că ar trebui să puneți în paralel cele două versiuni, să rugați un preot care știe greacă, ebraica și latina care sunt deosebirile față de original ale celor două variante amintite. După ce aveți aceste informații veți putea decide dvs singură dacă Biblia pe care ați dat 20 lei merită sau nu citită.

   Apreciază

 2. ghita cristina | Răspunde

  eu am Biblia traducerea Cornilescu si sunt foarte multumita

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Și eu folosesc această traducere.

   Apreciază

 3. Catalin Vasile | Răspunde

  Stimata doamna ElenaS,
  indiferent de limba in care a fost scrisa si de traducere BIBLIA este aceasi carte si anume
  Cuvantul Lui Dumnezeu insuflat.prin Duhul Sfant pentru ca noi oamenii sa-L putem cunoaste pe Tatal din ceruri si sa aflam cum putem avea parte de mantuirea care ne-a fost data prin har prin Domnul Isus Cristos pe cruce.
  „Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire”. 2 Timotei 3:16
  Indiferent de confesiune omul este la fel si atunci cand nu vrea sa faca voia Lui Dumezeu gaseste scuze din plin.
  Personal cred ca cea mai buna BIBLIE este cea „citita” si ” implinita” de catre fiecare dintre noi.

  Primul meu Nou Testament a fost primit in dar de la un preot ortodox. L-am deschis, am citit si am gasit aceleasi cuvinte de indemn la pocainta si de intoarcere cu fata la Dumnezeu. .
  Acum am mai multe traduceri in romana si cateva in alte limbi ( engleza, franceza, greaca).
  Cu ce ma ajuta daca le tin in biblioteca ?
  Faptul ca avem o Biblie ( sau mai multe) in casa nu ne influenteaza cu nimic daca nu este citita si apoi implinita.

  Ca sa ramaneti cu inima impacata cititi in paralel mai multe traduceri (le gasiti si pe internet online) si rugati-L pe Dumnezeu sa va descopere cuvantul pe care il cititi si voia Lui.

  Cu stima,
  Catalin Vasile

  Apreciază

 4. Nu exista „Biblia Ortodoxa” sau „Biblia neoprotestanta”!
  Exista Biblia Septuaginta, folosita de crestinii ortodocsi, iar crestinii protestanti si crestinii neoprotestanti folosesc Biblia numita CANONUL EBRAIC!
  Romano-catolicii folosesc Biblia- Vulgata.
  Ar fi bine ca, cei nemultumiti sa se informeze bine si apoi sa reclame.
  Dr. Radu Iroftei

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: