Proiecte inițiate de istoricul Dorin Dobrincu la Arhivele Naționale (2007-2012)


Ca urmare a deciziei ministrului de Interne Ioan Rus de a-l demite pe istoricul Dorin Dobrincu din funcția de director al Arhivelor Naționale fără a-și motiva decizia au apărut în presă mai multe articole referitoare lșa activitatea distinsului cercetător.

Marius Oprea, care îl cunoaște personal din anii 90 crede că Dorin Dobrincu  a fost schimbat pentru ca a permis prea mult accesul la arhivele Partidului Comunist Roman, la cele ale Comitetului Central al PCR precum și datorită faptului că a dorit să reformeze un sistem anchilozat precum cel al Arhivelor Naționale context în care și-a făcut muți dușmani.

„Regret aceasta schimbare din tot sufletul, mai ales ca am sprijinit in mod direct numirea sa, in 2007. Am avut incredere in Dobrin Dobrincu, cu care ma cunosc de la inceputul anului 1990 si-l apreciez enorm ca istoric, este un om de foarte buna credinta si de o cinste care nu poate fi pusa la indoiala”, a spus Marius Oprea pentruZiare.com.

Marius Oprea crede ca Dobrincu a fost schimbat pentru ca a permis, prea mult, accesul la arhivele Partidului Comunist Roman si la cele ale Comitetului Central al PCR.

„Probabil ca Dorin a deranjat destul de multa lume prin aceea ca s-a tinut de cuvant si a deschis fara niciun fel de opreliste arhivele regimului comunist”, a precizat Oprea.

De asemenea, el crede ca Dobrincu si-a facut si numerosi dusmani in interiorul sistemului, prin atitudinea sa reformatoare.

„Atitudinea lui extrem de radicala in ceea ce priveste reformarea unui sistem, ma refer la cel al arhivelor nationale, care era puternic anchilozat în trecut, a deranjat. Dusmanii lui au profitat acum de aceasta schimbare politica”, a dezvaluit Marius Oprea.

http://www.ziare.com

Revista 22 a dedicat și ea un articol evenimentului, respectiv demiterii directorului Arhivelor Naționale. Spre deosebire de alte articole, acesta prezintă succint care au fost proiectele inițiate de Dobrincu pe parcursul exercitării mandatului de director al Arhivelor Naționale Istorice ale României.

Dorin Dobrincu a fost directorul la Arhivele Naţionale începând cu iulie 2007, mandatul său fiind reînnoit periodic la fiecare 6 luni. În această perioadă au fost integral deschise cercetătorilor şi publicului arhivele Partidului Comunist Român şi arhivele CC al PCR.

În perioada 2007 – 2012, la Arhivele Naţionale au fost iniţiate mai multe proiecte, printre care se numără: fototeca online a comunismului românesc care cuprinde o arhivă online de fotografii din perioada Dej şi Ceauşescu Stabilirea unui acces universal şi egal la documentele existente în Arhivele Naţionale; demararea unui proiect european de 6 milioane de euro pentru informatizarea arhivelor naţionale; creşterea numărului anual de cercetători în Arhivele Naţionale, de la 7500 in 2007  la 13.500 în prezent; demararea unui proiect de colaborare cu Arhivele din Ungaria referitor la realizarea unei colecţii bilingve (română şi maghiară) de 20 de volume cu privire la istoria Transilvaniei până în 1918.

Dorin Dobrincu este doctor al Facultăţii de Istorie din Iaşi, cu o specializare în rezistenţa anticomunistă. A fost expert al Comisiei Tismăneanu pentru analiza dictaturii comuniste din România şi coordonator al Comisiei Prezidenţiale Consultative pentru analiza dictaturii comuniste. Dorin Dobrincu este membru al consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. A fost numit director la Arhivele Naţionale în iulie 2007, în mandatul ministrului de Interne Cristian David.

http://www.revista22.ro

Recomandări:

Un (nou) gest scandalos al noii puteri: demiterea lui Dorin Dobrincu din funcția de director al Arhivelor Naționale.

3 răspunsuri

 1. Sunt doua mize mari in joc si legate intre ele. Prima o constituie dosarele pcr, utc. Tariceanu II l-a numit pe Dobrincu la propunerea lui M.Oprea ca sa
  vaneze oponentii politici prin dosarele pcr. iar Oprea cu dosarele cnsas si ale securitatii. Acum prin USL trebuie dat si psd satisfactie si dupa reinstalarea lui Oprea ca membru pnl la sefia IICR urma logic scoaterea lui Dobrincu, devenit dupa 2008 probasist -nu a vrut sa deschida niciun dosar de pcr al lui basecudreaboc !
  Noul ministru al administratiei si internelor e I. Rus, din grupul de la Cluj si e de asteptat sa-si numeasca tot de acolo noul sef al Arhivelor Nationale ale Statului

  A doua miza e dorinta gruparii autointitulata societatea civila de a nu pierde posturi castigate de la conducerile politice si de a se erija astfel in catedre morale si in procuraturi anticomuniste in acelasi timp.Nu conteaza ca nu au expertiza in administratie publica. Tutea spunea ca alde comunistii subtiri nu sunt in stare sa conduca nici macar o halta de tren. Cred ca se poate afirma acelasi lucru si despre cei din aceasta societate civila care sunt atat de plini de ura anticomunista(intre ei nume grele intalnite si acum `40 -`50 ani) si de buna credinta in a darama tot ce nu le seamana incat ne apar ca vechii comunisti si lupta lor -comunismul de front si anticomunismul la fel.Tot ce nu e ca ei drebuie daramat.

  Ramane pupdosismul iar daca dosarele pcr ar pleca de la Arhivele Nationale mizele ar inceta sa mai existe iar un Dobrincu si un M.Oprea artrebui inventati. Apropo,in tot acest cor numai vocea lui Dobrincu nu se aude. Dansul de fapt, ce doreste ? Sa revina pnlist si sa
  recapete sinecura sau consilier basist !?

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Nu stiu exact cum stam din punct de vedere al mizelor politice insa eu ca cercetator am beneficiat de reformele initiate de Dorin Dobrincu la Arhivele Nationale. La fel ca mine au beneficiat si alti cercetatori tineri care pana acum nu aveau acces la dosare din Arhiva PCR, dosare pe care altii le puteau studia.
   Dincolo de aspectele politice eu am apreciat profesionalismul istoricului Dorin Dobrincu.

   Apreciază

 2. […] Proiecte inițiate de istoricul Dorin Dobrincu la Arhivele Naționale (2007-2012) […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: