Andreea Boroancă despre Conferința Etică și moralitate în viața publică, din perspectivă creștină


Preiau aici pentru cei interesați un articol de sinteză despre Conferința Etică și moralitate în viața publică. O perspectivă creștină susținută de profesorul David Gushee la București în data de 4 martie 2013.

Un articol de Andreea Boroancă, stagiar al Biroului de Relații Publice, publicat în Revista TOP UB Revista online a Universității București

Luni, 4 martie 2013, Institutul Teologic Baptist împreună cu Facultatea de Teologie Baptistă a Universității din București, au fost gazdele sesiunii de comunicări științifice Etică și moralitate în viața publică. O perspectivă creștină. Cele două instituții au organizat evenimentul în parteneritat cu Institutul Teologic Penticostal București și Institutul Teologic Creștin după Evanghelie „Timotheus”.

Întâlnirea a fost împărțită în trei seminarii susținute de către dr. David P. Gushee, profesor universitar de etică creștină și director al Centrului pentru Teologie și Viață PubDespre etică și moralitate în viața publică, din perspectivă creștinălică din cadrul Mercer University, Statele Unite ale Americii. Profesorul Gushee ne-a împărtășit din experiența lui de viață și a conturat întrebări și răspunsuri referitoare la rolurile pe care ar trebui să le îndeplinească Statul și Biserica în viața socială. De asemenea, cunoștințele sale au contribuit la exprimarea și susținerea argumentelor celor două formațiuni de organizare socială: Avem nevoie de organizări statale pentru a preveni haosul, anarhia și pentru a menține ordinea în lume. Rolul lor este acela de a-i ajuta pe cei nevinovați și de a-i  speria pe cei care greșesc. Este nevoie de reguli! Pentru a expune câteva dintre problemele cu care societatea se confruntă astăzi, s-a apelat atât la seriozitate, cât și la umor pentru a modela aspectul lor viitor, în tonuri optimiste. Dr. David P. Gushee a susținut existența unui rău necesar în societate, și anume, statul: Lumea nu are nevoie doar de autoorganizare. Aceasta trebuie să se confrunte și cu păcatul, iar statul trebuie să prevină acest păcat prin crearea unor structuri. În acest caz, statului îi revine rolul de a preveni intenția, iar mai apoi purtarea oamenilor, care dezvoltă comportamente deviante, de a face rău celorlalți membrii ai societății.

La finalul conferinței, s-a pus accentul pe importanța pe care o au sistemul educațional, dezvoltarea artei și a culturii pentru ca viața socială să fie organizată și într-o continuă dezvoltare. De altfel, toți cei care am luat parte la prelegere, am avut oportunitatea de a-i adresa întrebări domnului dr. David P. Gushee, care a formulat cu multă răbdare și amabilitate,  răspunsuri lămuritoare.

Andreea Boroancă, stagiar al Biroului de Relații Publice

………………………………………

Primele două sesiuni s-au desfășurat la Capela FTB, iar cea de-a treia sesiune la Capela Institutului Teologic Baptist.

Voi reveni cu fotografii și înregistrările video. Un coleg lucrează la DVD-ul conferinței, așa că cei interesați mă pot contacta pentru detalii.

3 răspunsuri

  1. […] cum am amintit AICI și AICI, luni, 4 martie 2013 a avut loc Conferința Etică și moralitate în viața publică susținută […]

    Apreciază

  2. […] a doua parte a Conferinței despre Etica Împărăției. O sinteză a primelor două serii găsiți AICI, iar articolul cu înregistrările de la prima sesiune a profesorului Gushee poate fi accesat […]

    Apreciază

  3. […] Andreea Boroancă despre Conferința Etică și moralitate în viața publică, din perspectivă cr… […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: