Discursul președintelui PNTCD, Corneliu Coposu la congresul Partidului Conservator din Marea Britanie (11 octb. 1990)


Delegația română condusă de Corneliu Coposu, președintele PNTCD, este primită de Margaret Thatcher la congresul Partidului Conservator din Marea Britanie în 11 octombrie 1990.

Din delegație mai fac parte: Doina Cornea, Mihai Gheorghiu, lider al ligii studenților și Paul Negruț, pastorul bisericii creștine baptista Emanuel din Oradea, cel care l-a și tradus pe Corneliu Coposu.

Discursul lui Corneliu Coposu, în care amintește de impunerea comunismului cu ajutorul Armatei Roșii, de persecuțiile îndurate pe parcursul acelor ani, precum și de momentul decembrie 1989 când România și-a recăpătat libertatea a fost primit cu aplauze. Corneliu Coposu a menționat că „noi am fost distruși de Armata Roșie și am renăscut în decembrie 1989.” În cadrul discursului său acesta a menționat istoria de 140 de ani a PNȚ, lupta partidului împotriva comunismului și mai nou (anii 90) lupta din opoziție (referire la opoziția politică) împotriva neocomunismului și a socialismului. De asemenea, Corneliu Coposu evocă  în discursul său Partidul Conservator despre care menționează că este speranța României și speranța Europei și personalitatea liderului Partidului Conservator, Margaret Thatcher afirmând că acesta este „prima personalitate a continentului de la care România și țările din Est așteaptă salvarea spre o nouă democrație.”

De remarcat modul în care a fost primită deligația României, cu referire în special la Doina Cornea și Corneliu Coposu, precum și menționarea situației țării noastre în anii 90.

Dacă din conducerea României ar fi făcut parte Corneliu Coposu, Ioan Rațiu și alții asemenea lor cred că alta ar fi fost  astăzi situația economică și politică a României.

Informație preluată prin intermediul http://sldsjd.wordpress.com

2 răspunsuri

 1. Reblogged this on tudorvisanmiu and commented:
  DISCURSUL (cu indicaţii)
  „Doamnă prim-ministru, domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor,
  Partidul Naţional-Ţărănesc Creştin şi Democrat din România [traducere], cu vechime de 142 de ani [traducere], a luptat în toată istoria lui împotriva comunismului [traducere] (aplauze puternice). Acum luptăm în opoziţie [traducere] împotriva neocomunismului şi a socialismului [traducere] (aplauze puternice). Vrem să integrăm biata noastră ţara în Europa [traducere] (aplauze puternice). Mulţumesc organizatorilor acestui congres că ne-a dat ocazia să respirăm aerul liber al democraţiei şi libertăţii [traducere] (aplauze furtunoase). Am fost desfiinţaţi de armata de ocupaţie sovietică şi ne-am renăscut în decembrie 1989 prin sacrificiile a mii de vieţi tinere româneşti [traducere] (aplauze puternice). Revoluţia noastră anticomunistă a fost câştigată de generaţia tânără, care este din nou persecutată [traducere]. Aduc urările noastre de bine şi a intregului popor român, care este împotriva comunismului, dar care nu se poate pronunţa, salutul călduros pentru Partidul Conservator şi îi urăm prosperitate pentru binele Angliei şi al Europei. Omagiile mele şi ale României doamnei Margaret Thatcher [traducere] (aplauze furtunoase) – prima personalitate politică a continentului de la care România şi ţările din est aşteaptă salvarea pentru o nouă democraţie.”

  DISCURSUL (fără indicaţii)
  „Partidul Naţional-Ţărănesc Creştin şi Democrat din România, cu vechime de 142 de ani, a luptat în toată istoria lui împotriva comunismului. Acum luptăm în opoziţie împotriva neocomunismului şi a socialismului. Vrem să integrăm biata noastră ţara în Europa. Mulţumesc organizatorilor acestui congres că ne-a dat ocazia să respirăm aerul liber al democraţiei şi libertăţii. Am fost desfiinţaţi de armata de ocupaţie sovietică şi ne-am renăscut în decembrie 1989 prin sacrificiile a mii de vieţi tinere româneşti. Revoluţia noastră anticomunistă a fost câştigată de generaţia tânără, care este din nou persecutată. Aduc urările noastre de bine şi a intregului popor român, care este împotriva comunismului, dar care nu se poate pronunţa, salutul călduros pentru Partidul Conservator şi îi urăm prosperitate pentru binele Angliei şi al Europei. Omagiile mele şi ale României doamnei Margaret Thatcher – prima personalitate politică a continentului de la care România şi ţările din est aşteaptă salvarea pentru o nouă democraţie.”

  Apreciază

 2. […] Discursul președintelui PNTCD, Corneliu Coposu la congresul Partidului Conservator din Marea Brita… […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: