Apariții editoriale (31) – Jan Hus, Scrieri despre credință


Jan Hus, Scrieri despre credință

La Editura Oscar Print a apărut în luna mai 2015 volumul Scrieri despre credință, cuprinzând selecții din opera lui Jan Hus,  preot ceh ars pe rug la Konstanz, în 6 iulie 1415.  Traducere și selectarea textelor a fost realizată de Anca Irina Ionescu.

Acad. Razvan Theodorescu este cel care îl numește pe Jan Hus drept un erou al umanității.

Între cei care pot fi numiți pe drept cuvânt eroi ai umanității, în numele unui crez și a libertății de gândire, jertfiți orbește de intoleranta semenilor se număra, neîndoielnic, cehul Jan Hus, de la a cărui moarte pe rugul de la Konstanz, în miezul verii 1415 se împlinesc acum sase veacuri.
Gratie tălmăcirii doamnei Anca Irina Ionescu avem pentru prima oara sub ochi texte husite esențiale, predici și scrisori care refac un peisaj de civilizație în care istorie și teologie se împletesc, schițând atmosfera unui ev mediu crepuscular, care pregătea nemijlocit marea preschimbare spirituala a Europei ce s-a numit Reforma.
Suntem în vremea în care „marea schisma a Occidentului” (1378-1417) împărțise lumea catolica în papi și antipapi, la Roma, la Avignon și la Bologna și când unitatea bisericii apusene era căutata prin unica soluție posibila, „via concilii”. La Pisa în 1409, la Konstanz în 1414- 1417, la Basel în 1431, înalta ierarhie a Ecclesiei petrine încerca sa răspundă așteptărilor unui Occident sfâșiat de îndoieli și așteptări apocaliptice.
Era timpul misticismului speculativ franciscan și al celui dominican din Renania si Flandra, a genezei acelei „devotio moderna” care a dus la faimoasele „béguinages” din Tarile de Jos, la evanghelismul popular iubitor de „Biblia pauperum” și de „Patimi” redate în crudul realism al altarelor politice din aria germană.

acad. Razvan Theodorescu

http://www.oscarprint.ro

45 RON – http://www.oscarprint.ro

36 RON – http://www.elefant.ro

2 răspunsuri

  1. […] Din cuvintele lui Teodor Popescu Istoria comunismului din România. Volumul al II-lea. Documente. Perioada Nicolae Ceaușescu. 1965-1971 Bogdan Emanuel Răduț, Cultele neoprotestante în statul socialist (1965-1990) Richard Crosssman (editor), The God that Failed (Zeul care a dat greș) Dan Cătănuş, Vasile Buga (editori), Gh. Gheorghiu-Dej la Stalin. Stenograme, note de convorbire, memorii, 1944-1952 Ioan Bunaciu, Marius Silveşan, Pelerin spre patria cerească Marius Silveșan, Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965) Billy Graham, Aproape de casă: viața, credința și sfârșitul alergării Constantin Ghioancă, Retorică și predicare Cătălin Dupu, Dragoste Crucificată Cătălin Dupu, Cine știe ce aduc zorile? Viorel Achim, Politica Regimului Antonescu față de cultele neoprotestante. Documente Gheorghe Modoran, Biserica prin pustiul roșu- Rezistență și compromis în adventismul din România (1944-1965), vol. 1 Bogdan Emanuel Răduț, Din istoria Creștinilor după Evanghelie. Culegere de documente Dumitru Lungu, Mircea Bulatov – Nădejdea în Dumnezeu 1933-2013. 80 de ani de lumină creștină la margine de București Cătălin Dupu, Istoria se scrie acum Constantin Mitu, Istoria Bisericii Creștine Baptiste din Mangalia. O minune a lui Dumnezeu la malul mării Gabriel Liiceanu, Dragul meu turnător Cătălin Dupu, Farul de la capătul inimii Marius Silveșan, Bogdan Emanuel Răduț – CULTELE NEOPROTESTANTE ŞI DREPTURILE OMULUI. Un strigăt la Radio Europa Liberă (aprilie 1977) J. Robert White, Bisericile sănătoase ale Împărăției Cătălin Dupu, Culorile Fericirii Documente şi acte normative privind BCER Ionel Mânzat, Constantin Ghioancă – Gânduri pastorale. Un dialog între generații Cătălin Dupu, Ambasadorul Emanuel Conțac (ed), Cornilescu: din culisele publicării celei mai citite traduceri a Sfintei Scripturi Cătălin Dupu, La est de libertate Ionel Tuțac, Baptiști celebri: 333 biografii Daniel Marius Mariș, Teodor – Ioan Colda, Constantin Adorian: un lider baptist vizionar Jan Hus, Scrieri despre credință […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: