Stelian Tănase – Vin rușii pe tancuri!


Spaima bucureşteanului, în anul de pomină 1944, a fost că ruşii vor ocupa oraşul. De ce ţi-e frică, nu scapi. La sfîrşitul lunii august la barierele Colentina şi Pantelimon şi-au făcut apariţia cohortele Armatei Roşii. (am descris acea zi în “Moartea unui dansator de tango”, roman, ed.TREI 2011 ). Populaţia a fost mobilizată şi i-a întîmpinat pe ruşi ca pe nişte “eliberatori”, cu flori, scandări de slogane, fanfare şi discursuri. A fost prezentă aproape toată suflarea. Guvern, primărie, generali, oameni simpli aduşi de organizatori sau simpli curioşi. S-a încercat cîştigarea bunăvoinţei cuceritorului. Românii lor erau înfrînţi, după ce ajunseseră pînă în munţii Caucaz şi pe Volga, la Stalingrad. Din iarna 42/3 se retrăgeau continuu.

Circulau toate fantasmele. Motive de teamă, nenumărate. Bucureşteanul se temea de jafuri, violuri şi ucideri. De kolhozuri, confiscarea proprietăţilor (case, magazine, etc.). De Siberia, de poliţia secretă şi mai ales de Stalin, despotul de la Kremlin. Se ştia despre represiunea şi teroarea din anii 30, de metodele dure cu care cîştigase războiul. Aceleaşi metode urmau să fie aplicate şi într-o ţară ocupată cum era România. Puţini îşi făceau iluzii că va fi bine. Prudenţii, cei lucizi, realiştii, îşi făceau bagajele după ce îşi trimiseseră banii în Occident şi plecau şi ei. Cei fără avere sau naivi, sperau într-o minune. Ea nu a venit.

https://www.stelian-tanase.ro/vin-rusii-pe-tancuri/

4 răspunsuri

 1. D-na Wurmbrand (“Pastor’s Wife”) povesteste ca si ea a asteptat rusii dar cu Biblii. Ofiterul s-a dat jos din tanc si a privit dezgustat: “Biblii?”
  Iar RW povesteste ca pe cind lumea fugea de ei speriata pt ca furau, dinsul a raspuns “Da” la intrebarea daca are ceva de vinzare dupa care l-a invitat pe rus in casa si a-ncercat sa-i “vinda” Evanghelia. Da! Populatia avea de ce se teme. Bunicul meu, n-a fost asa curajos ca sotii Wurmbrand. Fusese prizonier la rusi in primul razboi unde s-a pocait. Cind rusii au venit la el acasa, i-a primit cu ce a avut, a cintat cu ei “Volga, Volga” si a lasat la vedere suba veche. Apoi, s-a amuzat pt ca fusese plina de molii… Desigur, ar fi fost mai bine sa le dea Evanghelia dar era prea speriat. Pe fete le ascunsese inainte de aparitia rusilor…

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Bunicul dumneavoastră avea deja experienta a ceea ce înseamna comunismul. Wurmbrand avea o altă experienta și era mai curajos.

   Apreciază

 2. De accord.
  Tata cred c-a surpins bine situatia: “Nici nemtii n-au fost iubiti dar au fost respectati pt ca isi tineau trupele sub control” … Rusii in schimb au facut ce scrie Tanase si ce povestesc batrinii.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Rusii s-au manifestat în acest mod și în alte țări ocupate, printre care și Germania. A apărut de curând o carte în traducere și la noi despre situația din Germania anilor 40, iar zecile de comentarii prezintă o situație sumbră a vieții oamenilor la începutul ocupației sovietice în România. Mama mea mi-a povestit cum stăteau lucrurile pe la sate și care au fost „beneficiile” colectivității. A se înțelege distrugere gospodăriilor și a vieții multor oameni și prin faptul că în prima fază la conducere au ajuns codasii satului și nu fruntașii.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: