Secvențe din istoria Seminarului Teologic Baptist între anii 1921-2021 (dialog Marius Silveșan cu Emanuel Jurcoi)


Prin intermediul acestui dialog doi istorici care s-au aplecat asupra istoriei baptiștilor din România realizează o incursiune prin unele dintre evenimentele care au jalonat istoria Seminarului Teologic Baptist pe parcursul perioadei 1921-2021 Acest material este realizat sub forma unui dialog între Drd. Emanuel Jurcoi de la Centrul de Istorie, Genealogie și Statistică Baptistă din Arad și Dr. Marius Silveșan, profesor de istorie și istoric. Acest dialog realizat la Arad, leagănul instituțional al baptiștilor din România a fost realizat cu ocazia celebrării a 100 de ani a Seminarului Teologic Baptist din București, în prezent Institutul Teologic Baptist din București.

Publicitate

9 răspunsuri

  1. Am s-ascult dialogul intr-o pauza. Ca amuzament, mi-aduc aminte ca batrinii vorbeau cu reverenta despre dr. Gill -ceva profesor american- si de-un fapt surprinzator pt teologia actuala, Seminarul a avut si fete…. cred ca le pregatea ca misionaritze… Am aflat recent ca cladirea avariata la cutremur fusese proprietate americana si comunistii n-au putut-o confisca. Nu stiusem; au avut si comunistii nitica pudoare…

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Seminarul a avut și fete, cazul de față, iar de la mijlocul anilor 20 se va forma o secție specială pentru fete numita Școala de fete, Seminarul baptist de fete care a avut conducere separată.

      Apreciază

      1. multumesc

        Apreciază

    2. Marius Silvesan | Răspunde

      Între-adevăr, clădirile Seminarului, corpul din fata a fost construit pentru Școala de fete și prin contribuția americanilor, a fost până după Revoluția din decembrie 1989 proprietatea SBC.

      Apreciază

  2. Am dormit odata la Seminar, prin ’67 (?). Director era J. Staneski; a fost amabil si mi-a adus o perna mai buna… ca pt copii. Il intilnisem si pe Bunaciu care se cunostea cu tata. Tot acolo intilnisem un opastor ce-si rezolva -prin Bucuresti-actele de emigrare. Pe vremuri, copii de-ai fratilor din tara mai stateau la Seminar cind mergeau sa dea examen la facultate. … era privit -Sminarul- ca o casa pt toti…

    Apreciază

  3. […] Secvențe din istoria Seminarului Teologic Baptist între anii 1921-2021 (dialog) […]

    Apreciază

  4. Am ascultat dialogul. Am invatat despre nume pe care le auzeam in copilarie, Radu Tasca, etc. si despre rolul oraselului Pecica (granita jud Arad cu Ungaria). Era nevoie de pastori cu Seminar precum Tasca. De ex. , prin anii ’50 fr. Motz Ion, pionier al Evangheliei, mergea duminica pe jos de la Arad sa predice Evanghelia la Pecica (20 km). Ascultatorii il depaseau cu carutele. Batrin deja, Motz, a refuzat sa urce in caruta pt ca la botez a promis ca nu va calatori duminica cu tren sau caruta (masinile erau rare prin 1900 cind a fost botezat el) si si-a respectat promisiunea toata viata. Erau multe legalisme dar oamenii au invatat din Scriptura despre credinta si pocainta si s-au botezat. Era deci nevoie de educatie prin 1921…

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Da, era nevoie de educație și este nevoie în continuare.

      Apreciază

  5. […] Secvențe din istoria Seminarului Teologic Baptist între anii 1921-2021 (dialog) […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: