Regimul comunist și tentativa de înlăturare a lui Dumnezeu din conștiința oamenilor


Regimul comunist a eșuat lamentabil în tentativa de-L înlătura pe Dumnezeu din conștiința românilor.

Denisa Bodeanu, p. 60.

6 răspunsuri

 1. Impresionant in carte armata de scuristi ce l-a urmarit pe Billy Graham ca si minciunile din rapoartele scuristilor. De ex raportul lui Closeriu (sef la Securitatea Arad) a fost respins de ministru si refacut pt ca diminua numarul participantilor, etc. Acelasi raport avea nume eronate despre liderul tineretului de la [biserica baptista] Sega (un nume necunoscut), etc. Te-ai astepta ca notele Secu sa fie litera de evanghelie dar nu-s. CAtea aduce detalii importante.Sunt lucruri pe care nu le surprinde. De ex a Timisoara a fost foarte multa lume si deoarece au taiat difuzoarele si nu se auzea in strada, multimea de credinciosi a inceput sa cinte. Impactul asupra timisorenilor a fost poate mai mare dcit predica deoarece mii de oameni au cintat spre slava lu Dumnezeu vreo ora in aer liber.

  Apreciază

 2. Securistul caruia i se trimiteau rapoartele era generalul Vlad, comandantul Securitatii la Revolutie. Vlad intreaba la sfirsit: ” ce a cistigat tara din vizita asta? Cum au fost sanctionati cei ce-au propus-o?”… Nu stiu cine a avut intiativa dar a fost o lovitura data regimului comunist. Dumnezeu le-a incurcat planurile. Interesanta e pozitia lui Ton care recomanda echipei lui Graham sa nu accepte vizita pt ca asta ar cinta in strunele propagandei de partid. Desi sunt de-acord cu sfatul dat de Ton, sunt 2 chestii interesante. 1- propaganda, asa cum rata generalul Vlad, s-a incurcat in propria-i strategie si 2- ii pune pe detractorii lui Ton in incurcatura. Acestia, detractoii lui Ton, pretind ca Iosif facea in US jocul Securitatii (fiind agent, zic unii). Ei bine, notele Secu din aceasta carte il descriu ca „avind o atitudine dusmanoasa”. Desi am prieteni printre detractori, cred ca informatiile din carte il prezinta pe Iosf Ton mai degraba ca pe un dusman al regimului de la Bucuresti. Desigur, exista alte actiuni ale lui Iosif care pot ridica suspiciuni; cartea asta insa este in apararea sa. Ma rog, de-ale istoriei!

  Apreciază

 3. Picanterii din timpul vizitei.
  1-Surprinztor, conducerea OJT Arad a fost avertizata sa faca tot posibilul pt acomodarea lui B. Graham si echipei. Etajul 1 si 2, Hotel Astoria, au fost vopsite in cinstea lui… iar restaurantul a fost avertizat sa nu serveasca carne de pui pt ca la americani, puiul e “carne inferioara”. M-am mirat pt ca multe delegatii straine erau cazate la Astoria. De ce atita ingrijorare pt B. Graham?
  2- Regretatul Doru Popa, devenit pastor, pe-atunci tinar inginer si curajos a vrut un autograf de la B, Graham pe cartea “How to be born again?”. A intrat la Graham in camera ajutat de Christopher Plummer (de la Christianity Today. Billy a fost amabil cu el dar la iesire, Doru a iesit singur. La intrare securistii l-au avertizat sa nu urce ca “o sa vada el la iesire” (insoti de ziaristul American nu-l puteau “inhata”). La coborire, securistii l-au inconjurat. Istet, Doru l-a vazut la receptie pe pastorul Tunea (atunci sef de protocol la Uniune) si i-a strigat “pace frate Tunea, de cind nu v-am mai vazut”…. “Lasati-l sa plece linistit” le-a spus Tunea securistilor….
  3- Graham a fost pazit de paza de protectie a Securitatii dar si impiedicat pt a nu intra in contact cu publicul (sic!). La Arad, Graham s-a intors spre public de pe scarile inalte ale bisericii Speranta cu Biblia ridicata in aplauzele multimii… dar a fost imediat impins in cladire de ”paza sa”…Oameni necredinciosi au fost dezamagiti ca Graham n-a stat mai mult sa salute multimea, ei nu stiau ca unul singur putea fi aplaudat si p[opular in Rmania de atunci…

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Foarte interesante!

   Apreciază

 4. Gargara Securitatii. Raportul col Closeriu (Securitatea Arad) catre Adjunctul MI (parca), gen Vlad.
  – “A fost avertizat Titi Bulzan, inginer la Centrul de Calcul, care face pe liderul de tineret la biserica baptista Sega sa nu faca propaganda”… Hmmm. Cel mai cunoscut Bulzan in Aradul Baptist era Titi pe care-l chema Ovidiu dar nu era inginer ci conductor architect (parca la IJGCL si oricum nu la Centrul de Calcul) si nu era la Sega ci la biserica Pirneava… Adica, securistul sef al judetului se “barbirea” si se grozavea in fata ministerului scriind brasoave..
  – “Onisim Mladin a fost avertizat sa nu raspindeasca inregistrari ale predicii lui B. Graham” – se grozaveste securistul. “Nu m-a contactat Securitatea niciodata in legatura cu vizita lui B. Graham” –mi-a povestit actualul pastor Mladin.
  – Semnificatia acestor erori (aparent minore) scrise de ditamai seful Securitatii catre ditamai ministrul e acceea ca ne arata ca Securitatea nu era atit de grozava in informatii, ori era indolenta uneori, iar alteori se grozavea ca sa obtina promovari si elogii. Morala? Notele Secu despre evanghelici trebuiesc coroborate cu alte informatii/documente daca e posibil.
  – “Echipa Securitatii n-a reusit sa taie amplificarea la Arad (cum reusise la Timisoara) din cauza ingeniozitatii tehnicienilor americani” – se smereste col. Closeriu. Prostii. Tehnicienii bisericii Speranta (printre care Ghita Dragan de la radio CNM) au facut o slujba buna, punind statii de amplificare suplimentare pe acoperisul bisericii Speranta; in felul acesta, transmisia s-a auzit pina la gara CFR. Americanii au incerca sa puna un ecran pe cladire pt transmisie video, dar Secu au reusit sa taie acea conectie.
  – Echipa de securisti sub acoperire care-l insoteau pe B.G era condusa de un maior de la directia I Zapodeanu (?) cunoscut credinciosilor din Bucureti (fiindca ii anchetase).
  -Mihai Raetchi a abuzat (slava Domnului) de legitimatia de la Telefoane si a cerut permisiunea sa instaleze difuzoare in balcoanele blocurilor din jur. Militia a reusit sa le decupleze, dar unul a fost plasat intentionat in balconul unei secretare de la Judet pe care Militia n-a avut curajul s-o deranjeze. D-na stia ca vizita era aprobata dar nu-si putea imagina ca Mihai nu era trimis acolo de „Telefoane” si ca facea asta pt a se auzi Evanghelia. Necazul Securitatii era ca astfel de anonimi au luat initiative care au surclasat armata lor de informatori (sic!).
  – Oricum, concluzia autoarei (pag. 60) e corecta, dupa 40 ani de comunism, comunistii n-au reusit sa-L scoate pe Dumnezeu din constiinta romanilor”. … Franklin Graham a declarat “stiam ca regimul nu va rezista mult vazind reactia populatiei fata de noi”.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Bine venite completările.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: