Statul şi Biserica în România Comunistă (1948-1965)


Cartea domnului Bogdan Emanuel Răduţ – Statul şi Biserica în România Comunistă (1948-1965)– reprezintă o încercare reuşită – după aprecierea mea – de abordare a unui subiect foarte special: clerul din România comunistă şi relaţiile lui cu autorităţile de partid şi de stat. Ineditul lucrării rezultă nu atât din descrierea subiectului ca atare ci, mai degrabă, din felul în care este prezentată această descriere.

Lucrarea începe printr-un interesant excurs istoric, aparent departe de subiectul acesteia dar extrem de necesar pentru înţelegerea dinamicii fenomenului. Abordarea propusă de autor însoţeşte unul sau altul dintre aspecte în toată evoluţia lor, cu trimiteri interesante la statutul cultelor din România încă înainte de război, inclusiv cel formal, conferit prin legi şi decrete. Este interesantă, în această privinţă, paralela şi comparaţia între legislaţia cultică în perioada interbelică şi cea asumată în timpul regimului comunist.

Apoi, autorul prezintă sinteze dezvoltate despre rolul fiecărui cult important pentru progresul spiritual al comunităţilor, atitudinea enoriaşilor, dificultăţile şi pericolele la care se expuneau atunci când îşi promovau opţiunile şi credinţa. În lucrare sunt câteva exemple care subliniază solidaritatea dintre credincioşi şi ierarhii bisericilor sau cultelor în faţa riscurilor comune sau pericolelor propagandei laice.

Ideea unui studiu critic al surselor este, la fel, foarte utilă pentru că asigură o „punere în temă” a cititorului cu eforturile altor autori care şi-au dedicat studiile acestei problematici; reţine atenţia interesul autorului pentru contribuţiile cercetătorilor tineri şi foarte tineri care şi-au fundamentat studiile pe documente din arhive păstrate la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi. Lucrările de memorialistică sunt frecvent invocate iar din rândul acestora nu lipsesc cele publicate prin grija pastorului Richard Wurmbrand sau Jurnalul fericirii al părintelui Nicolae Steinhardt.

Sunt, de asemenea, interesante trimiterile autorului la lucrările de sinteză ale istoricilor consacraţi care au tratat aspecte complexe ale istoriei contemporane a României, în special perioada de inceput a regimului comunist şi impactul acestuia asupra ansamblului mutaţiilor impuse de acesta în conştiinţa, spiritualitatea şi mentalitatea comunităţilor de români.

Cu multă grijă, cu pioşenie şi căldură se îndreaptă autorul către problematica suferinţelor îndurate de clerul diferitelor biserici şi culte – recunoscute sau nerecunoscute de către statul comunist; cititorul poate să lectureze liste întregi cu nume de ierarhi judecaţi pentru fapte închipuite şi întemniţaţi pentru foarte mulţi ani.

În concluzie, se poate aprecia că autorul a realizat o lucrare interesantă, documentată şi scrisă într-un stil ales, care satisface, deopotrivă, nevoia de cunoaştere a oricărui cititor interesat de istoria şi represiunea din timpul regimului comunist , dar oferă şi plăcerea unei lecturi agreabile, care îndeamnă la meditaţie şi la preţuire pentru jertfa părinţilor noştri spirituali.

Lector univ. dr. Alexandru Oşca (Universitatea din Craiova)

Mai multe detalii găsiți pe blogul lui  Bogdan Emanuel Răduț

Considerăm acest demers istoriografic binevenit pentru înțelegerea raporturilor dintre statul comunist și Biserică. ca instituție. Interesant în acest context este faptul că deși ideologia comunistă era una atee, comuniști doreau înlocuirea moralei și eticii creștine cu morala și etica comunistă. Această caracteristică alături de  pretenția ideologică a comunismului de a construi o lume mai bună, îl definesc ca fiind o religie politică.

Îl felicităm pe domnul Bogdan Emanuel Răduț pentru această lucrare care sperăm va fi complectată și cu alte studii și cărți despre relația Biserică-Stat.

7 răspunsuri

 1. Eu va multumesc pentru semnalarea dvs. Ma onoreaza si in acelasi timp imi da si bucuria ca pot fi de folos. Cartea s-a numit cu titlul de pe coperta, asa s-a numit teza, dar ieri am schimbat titlul la editura. Asadar, saptamana viitoare voi pune coperta noua cu Statul si Biserica in Romania Comunista!
  Va multumesc inca odata!

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Dragă Bogdan,
   Eu nu am făcut decât să semnalez demersul tău binevenit în spațiul evanghelic și istoriografic românesc. După ce scoți cartea te rog să-mi să-mi trimiți și mie un exemplar. După ce o citesc am să-ți fac și o mică recenzie a ei pe site. Dacă ajungi în București va fi o ocazie și o plăcere pentru mine să ne și întâlnim.

   Apreciază

 2. Bogdan Emanuel Radut este un tanar credincios si ambitios. El cauta sa fie folositor si lucreaza in a aduce tot mai multe informatii in atentia opiniei publice.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Mă bucur de acest lucru. Domnul să-I dea înțelepciune în ceea ce face.

   Apreciază

  2. Şi eu mulţumesc frate Vasile, chiar dacă distanţa dintre Craiova şi Rohia este considerabilă, Domnul ne-a aşezat în Cristos!
   Mulţumesc şi fratelui Marius de încurajări!

   Apreciază

 3. Domnule şi frate Marius,
  am pus pe blog coperta corectă. Dacă vreţi să modificaţi aveţi link-ul trecut în postarea dvs de mai sus. Mulţumesc încă odată de susţinere!
  Domnul să vă dea binecuvântarea Sa în biruinţă!

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Dragă Emanuel,
   Am să fac un update la acest post cu informațiile actualizate. Mulțumesc pentru atenționare. Promit să revin și cu o părere despre carte după ce o citesc.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: