Vasilică Croitor despre Răscumpărarea memoriei


Vasilică Croitor a acordat de curând un interviu lui  Emanuel Iacob despre cartea Răscumpărarea memoriei și necesitatea deconspirării celor din Biserică care au colaborat cu Securitatea. Interviul se completează la partea de ,,beneficii” obținute de către Vasilică Croitor cu articolul Rezumatul întâlnirii de la Brașov (006). În cadrul acestui articol Vasilică explică și exemplifică faptul că nu a urmărit și nu urmărește beneficii materiale și nici nu este avid după putere. Interviul a fost postat pe site-ul Creștin total.

Iacob Emanuel: Care a fost motivul scrieri acestei cărţi? Gândul de razbunare?sau ai fost dornic de afirmare si de promovare?

Vasilică Croitor: Sper că nu sunteți de părere că singurele motivații pentru a scrie o carte sunt răzbunarea sau afirmarea. Răzbunare? Pe cine aș fi dorit să mă răzbun? Pe Gheorghe Bradin? Pe Pavel Bochian? Pe Trandafir Șandru? Eu față de acești oameni am nutrit un mare respect. Când au murit Bochean, și apoi Șandru, eu am participat la înmormântarea lor aducându-mi astfel omagiul pentru cei pe care i-am socotit eroi ai credinței. Ce mi-au făcut acești oameni de aș fi dorit să mă răzbun pe ei?

Ați menționat și dorința de afirmare. Mergând împotriva curentului nu ajungi să fii apreciat sau promovat, ci dimpotrivă.

Motivul scrierii acestei cărți este limpede exprimat în dedicația făcută copiilor mei: „De douăzeci de ani Biserica din România trăiește într-o negare a realității, încurajând confuzia și comunicând un mesaj ambiguu generației tinere. Nu îmi doresc nimic mai mult decât să știu că moștenirea pe care v-o lăsăm este alta: o Biserică iubitoare de adevăr, împăcată cu trecutul ei, neînfricată și mărturisitoare până la moarte.

Iacob Emanuel: La ce ne foloseste noua crestinilor din ziua de azi, sa-i cunoastem pe cei care au colaborat cu securitatea? Ne ajuta cumva in umblarea in dragoste?

Vasilică Croito: Am să vă răspund printr-o întrebare: La ce le-a folosit creștinilor din Biserica Primară să-i cunoască pe cei care s-au lepădat de Hristos, pe cei care au mințit cu privire la averea lor, pe apostolii care au căzut în păcatul fățărniciei, conflictele dintre Saul și Barnaba etc.?

Aceste detalii pe alocuri incomode sau dureroase ne ajută să înțelegem cât de importantă este umblarea noastră în lumină. Cunoscând aceste informații ne putem vindeca de naivitate şi utopism în interpretarea istoriei. Aşa devenim mai realişti şi, desigur, mai smeriţi.

Continuarea interviului aici

4 răspunsuri

 1. Frate Vasilica Croitoru BINE ATI FACUT CA ATI SCRIS CARTEA ASTA. NUMA CINE A SUFERIT DE PE URMA LOR STIE SA SPUNA CE JALNICA A FOST VIATA PE ATUNCI. CA SA AFLAM ACUM CA FRATII NOSTRII NE VINDEAU SI CE II ASTEPTA PE PARINTI SI BUNICI NOSTRII BATAI INCHISORI AMENZI

  Apreciază

 2. existä undeva primul volum tipärit sau pe internet?
  nimic nu e la voia intämplärii iar dacä va apärea aceastä carte nu trebuie sä fim deranjati
  decät dacä suntem cu musca pe cäciulä….
  decät sä comentati atäta,voi care faceti välvä pentru numic,mai bine l-ati incuraja si ajuta pe fr.Croitor care a muncit si a avut curajul sä spunä lucrurile pe nume…
  ” Credinciosii se aseamänä cu Iona.ei de multe ori sunt azvärliti in marea in marea deznädejdii,dar sunt izbäviti de D-zeul Harului”M.Luther

  Apreciază

  1. multumesc pt räspuns
   Fiti binecuväntati!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: