Adio, tovarăşi!


-102898-

TVR 1 şi TVR HD transmit în premieră seria documentară în şase episoade Adio, tovarăşi!, realizată de regizorul rus Andrei Nekrasov, începând cu 17 noiembrie, ora 22.10. Seria documentară despre povestea destrămării lumii sovietice şi a utopiei socialiste într-un mod inovativ se va difuza sub genericul Documentarele Televiziunii Române în fiecare joi, de la ora 22.10, timp de şase săptămâni.

Filmele documentare ale seriei reflectă perioada 1975-1991 prin istoriile de excepţie ale unor oameni simpli, ale căror curaj şi hotărâre au devenit forţa purtătoare ce a dus la căderea Cortinei de Fier. Sunt poveşti despre dragoste, atentate eşuate sau încercări dramatice de a fugi în vest. Aceste întâmplări se petrec pe fundalul vieții politice, pe care se perindă oameni de stat şi de partid. Prin materiale de propagandă şi filmări private, se creionează o imagine vie a acelor vremuri şi stilul de viaţă al anilor ‘70 şi ‘80.

 Serialul este o saga filmată în 12 ţări, care îl poartă pe spectator înapoi spre evenimentele ce au au determinat încheierea Războiului Rece şi care continuă să marcheze ordinea mondială. Ilustrat cu excepționale imagini de arhivă din țările fostului Bloc Comunist şi din presa occidentală, Adio, tovarăși! oferă o perspectivă unică despre un proces istoric atât de puţin înțeles, aducând faţă în faţă două generații: regizorul, un personaj născut în anii ‘50 și crescut în spiritul sovietic, şi fiica sa care a crescut în vest în anii ‘80.

 Serialul documentar Adio, tovarăși! este parte a evenimentului multimedia care marchează 20 de ani de la destrămarea U.R.S.S și care cuprinde şi o platformă web, o carte şi multe alte acțiuni paralele. Adio, tovarăși! este o coproducție Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion și ARTE. Pentru România coproducătorii serialului sunt Hi Film și TVR.

 Din 13 octombrie, sub genericul Documentarele Televiziunii Române, TVR 1 transmite în fiecare joi, de la ora 22.10, o serie de filme ale istoriei noastre recente, prezentate de Bogdan Şerban Iancu.

 Despre Andrei Nekrasov:

Andrei Nekrasov este unul dintre cei mai apreciați realizatori ruși ai momentului. Lucrează ca cineast independent, scenarist şi regizor de film și teatru stabilit în Sankt Petersburg și Helsinki. A lucrat alături de Andrei Tarkovsky la filmarea şi montajul peliculei „Sacrificiul” (1986). Printre cele mai mari reușite ale sale se numără „Springing Lenin” pentru care a câştigat premiul UNESCO la Festivalul de Film de la Cannes în 1993 şi „Love is as Strong as Death”, câştigător al premiului FIPRESCI în 1997. Filmul său „Lubov and Other Nightmares” a fost bine primit la Berlinale și Sundance şi i-a consolidat imaginea de rebel.

Documentarul „Russian Lessons” a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Sundance iar „Rebellion: The Litvinenko Case” a fost selecționat în competiția Festivalului de Film de la Cannes și a câștigat mai multe premii printre care Premiul Rudolf Vrba acordat de Festivalul One World Praga și Premiul pentru cel mai bun Documentar la Festivalul Internațional de Cinema Contemporan din Mexico.

 Sursa: TVR via Răscumpărarea memoriei

Un răspuns

  1. […] multe detalii despre această serie documentară găsiți AICI. 44.437711 26.097367 Share this:FacebookEmailPrintTwitterLinkedInMai multStumbleUponDiggRedditLike […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: