Despre cazul Iosif Țon ,,Fraților sunt profund zguduit de această întâmplare”


Așa cum am promis în postul despre Iosif Țon la Biserica Baptistă Mihai Bravu – foto 1977 revin cu alte materiale despre cazul Iosif Țon (1977-1981). În cazul de față este vorba de poziția exprimată de către Pavel Bărbătei secretar general al Cultului Baptist în anii 70 în cadrul unei ședințe cu orientare cu pastorii baptiști ce a avut loc în luna octombrie 1977.  Problema la momentul respectiv consta în faptul că pastorului Iosif Țon i-a fost retras dreptul de a predica datorită acțiunilor de protest față de restrângerea libertății religioase printre care se înscrie și publicarea în Anglia a lucrării Manifestului Creștin, (Locul creștinului în socialism). Interesant este și faptul că la momentul respectiv Iosif Țon era susținut de comitetul Bisericii Baptiste din Oradea. Iosif Țon era pastor în Oradea începând cu anul 1975 când i-a luat locul lui Liviu Olah.

”Inspectorul teritorial al județului Hunedoara relatează că la conferința de orientare a pastorilor baptiști din comunitatea Brașov, ținută la Deva în ziua d 19 aprilie a. c., în cadrul unei discuții restrânse cu 22 pastori informând despre situația lui Țon Iosif, căruia i s-a retras autorizația de pastor, Pavel Barbătei a spus: „fraților sunt profund zguduit de această întâmplare. Eu care l-am acceptat pe Țon și l-am susținut în anumite acțiuni pe care le-am apreciat atunci ca juste, nu pot crede că el se face vinovat de faptele care i se aduc drept acuzație.”

Sursa:  DEPARTAMENTUL CULTELOR Direcția de Supraveghere și Control, Notă  privind unele afirmații ale secretarului general al cultului baptist Pavel Bărbătei, despre fostul pastor Țon Iosif•  (1977)

Voi reveni și cu alte detalii despre Iosif Țon în anii 70-80

Publicitate

3 răspunsuri

  1. […] Despre cazul Iosif Țon ,,Fraților sunt profund zguduit de această întâmpl… Tue Dec 21, 2010 11:59 am Așa cum am promis în postul despre Iosif Țon la Biserica Baptistă Mihai Bravu – foto 1977 revin cu alte materiale despre cazul Iosif Țon (1977-1981). În cazul de față este vorba de poziția exprimată de către Pavel Bărbătei secretar general al Cultului Baptist în anii 70 în cadrul unei ședințe cu orientare cu pastorii baptiști […] […]

    Apreciază

  2. Va multumim frate Silvesan pentru aceste restiuiri. Asteptam si alte documente din Arhiva Dep. Cultelor, referitoare la tansemul tradatorilor Barbatei & Mihai Husan.

    Apreciază

  3. […] Despre cazul Iosif Țon ,,Fraților sunt profund zguduit de această întâmplare” — 2 comments […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: