Andrei Croitoru – Apariția mișcării baptiste și mărturisirile de credință!


Andrei Croitoru despre faptul că baptiștii nu sunt o confesiune religioasă apărută în secolul XIX. Vezi și articolul
Ce sunt baptiștii – protestanți sau neoprotestanți? – Marius Silveșan, articol în cadrul căruia prezint câteva opinii referitoare la identitatea baptistă. Menționez în acest context că sunt câteva opinii referitoare la apariția și dezvoltarea mișcării baptiste. Astfel există opinii conforma cărora aceștia sunt o comunitate ale cărei origini le putem identifica în urmă până la primară. Un alt punct de vedere este acela că baptiștii provin din mișcarea anabaptistă, iar o altă opinie se referă la faptul că aceștia au fost influențați de anabaptiști, dar nu îți au originea în mișcarea respectivă.

Vezi și o discuție referitoare la Neoprotestant vs. evanghelic, precum și opinia profesorului Everet Gil despre elementele identitare baptiste sub titlul Cine sunt şi ce cred baptiştii de prof. dr. Everett Gill.

După cum remarca Mihaela Bucin în cadrul unui comentariu, Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane afirmă tot greșit, după identificarea greșită a baptiștilor ca fiind o mișcare religioasă de secol XIX, că și Iluminismul ar fi apărut în secolul al XIX-lea! Însă debutul acestui curent este marcat de apariția primei părți a lucrării Enciclopedia franceză, în 1751. Iar Iluminismul românesc începe la 1791, cu „Suplex Libellus Valachhorum Transilvanie” și este materializat în mișcarea de esență greco-catolică Școala Ardeleană.

Un aspect interesant în intervenția Dr. Daniel Zikeli este explicația termenului de neoprotestant car face referire la o mișcare de reformă în cadrul teologiei luterane din secolul XIX inițiată de Karl Wolf (?)

Urmărind acest material veți vedea documente istorice, în cazul de față mărturisiri de credință, care dovedesc faptul că baptiștii erau prezenți în spațiul european încă din secolul al XVI -lea când și-au conturat o identitate proprie care se regăsește în mărturisirile lor de credință. Dacă luăm în considerare varianta că baptiștii vin pe linia anabaptistă, atunci ei sunt mai vechi decât confesiunile protestante.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: