Certificat de trecere la confesiunea baptistă al lui Simion Man (1942)


Emy Răduț prezintă pe blogul său un document care atestă trecerea lui Simion Man de la confesiunea ortodoxă la cea baptistă. Nu știu dacă este aceiași persoană cu pionierul credinței penticostale despre care scrie Vasilică Croitor, când și cum a trecut la denominațiunea penticostală, însă consider acest document relevant pentru istoria comunităților evanghelice din România.

Indubitabil acest certificat este un document istoric care vorbește despre modalitatea în care o persoană putea trece de la un cult la altul, în speță de la cel ortodox la cel baptist în anii 40 ai secolului XX.

Certificatul este din 14 martie 1942, iar în partea de jos scrie Nagyvárad (Oradea). Aceste informații coroborate cu trimiterea la legislația religioasă maghiară (legile din 1868 și 1895) și la textul bilingv (maghiar-român) fac trimitere la situația Oradei în anul 1942 care a fost cedată Ungariei prin al doilea Dictat de la Viena din 30 august 1940.

Harta României interbelice: în galben este marcată porțiunea cedată Ungariei în urma Dictatului de la Viena. (Wikipedia)

Menționăm și faptul că denominațiunea baptistă era recunoscută ca și cult religios în Transilvania cât timp aceasta era parte a Imperiului Austro-Ungar și probabil și în perioada  septembrie 1940-1944. Acest fapt a determinat pe liderii baptiști care s-au aflat la conducerea Uniunii Baptiste în perioada interbelică să militeze pentru recunoașterea statului de cult religios în virtutea recunoașterii acestui statut în Transilvania și după unirea din 1918 (probabil până în 1928 când este promulgată legea cultelor) fără ca demersul lor să aibă finalitatea dorită.

Un alt amănunt interesant este faptul că în 1942 și ulterior în 1943 baptiștii sunt scoși în afara legii situație care durează până în august 1944.

Prezentăm mai jos documentul împreună cu comentariul lui Emy Răduț așa cum l-a publicat acesta.

Recent fratele Simion Man a trecut în veşnicie (13 mai 2012) la vârsta de 99 ani. Considerat cel mai bătrân pastor penticostal, prezentăm mai jos un document din 1944 cu ieşirea sa din cultul ortodox şi trecerea la cultul baptist:

Documentul mi-a fost oferit de pastorul Vasile Bel din Rohia (Maramureş)!

Sursa: http://emyradut.blogspot.com/2012/05/simion-man-baptist.html

Update

Conform informațiilor primite de la Emanuel Răduț (informații primite de la pastorul Vasile Bel), Simion Man la care face referire certificatul este una și aceiași persoană cu pastorul penticostal la care am făcut referire în articol.

5 răspunsuri

  1. Biserica Baptistă din Răzoare s-a format după primul război mondial şi a devenit una din bisericile mari din zonă. Informaţiile pe care le avem sunt puţine pentru că toată biserica după anul 1944 a trecut la penticostali, care acum nu vor să ofere informaţii spunând doar că nu ştiu nimic. Totuşi avem 3 persoane care astăzi sunt în viaţă . Simon Man din Ciucastău a venit la biserică în Târgu Lăpuş şi era bucuros că s-a deschis o biserică baptistă pentru că şi el a fost baptist. Mai avem mărturia surorii Veja Rozalia, născută Nechita, fiica lui Gavril şi Maria de la Părău, născută în 1925 şi botezată în 1944. Sora s-a căsătorit cu fratele Veja Gavril din Câţcău.
    Perioada în care eu am fost pastor în Câţcău (1991 – 1996) mi-a povestit că în satul Răzoare erau numai baptişti, dar după apariţia penticostalilor, fratele Latiş a început să lămurească fraţii să treacă la penticostali, a venit chiar la dânsa la Câţcău cu acest scop. Lucrul acesta îl dovedeşte şi fratele Ionel Mânzat, pastor la Dej (1972 – 1990), care a fost în Răzoare, ca tânăr şi chiar a participat la căsătoria surorii Rozalia, plecând cu un convoi de căruţe din Câţcău după mireasă. Fratele mărturiseşte că penticostalii şi-au zidit bisericile pe fundaţia bisericilor baptiste.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Mulțumim pentru aceste informații. Eu nu am întâlnit în documentele consultate informații referitoare la zona dumneavoastră, dara dacă voi avea ceva vi le voi trimite și dumneavoastră.

      Apreciază

  2. […] Certificat de trecere la confesiunea baptistă al lui Simion Man (1942)  Denominațiunea baptistă era recunoscută ca și cult religios în Transilvania cât timp aceasta era parte a Imperiului Austro-Ungar și probabil și în perioada  septembrie 1940-1944. Acest fapt a determinat pe liderii baptiști care s-au aflat la conducerea Uniunii Baptiste în perioada interbelică să militeze pentru recunoașterea statului de cult religios în virtutea recunoașterii acestui statut în Transilvania și după unirea din 1918 (probabil până în 1928 când este promulgată legea cultelor) fără ca demersul lor să aibă finalitatea dorită. Un alt amănunt interesant este faptul că în 1942 și ulterior în 1943 baptiștii sunt scoși în afara legii situație care durează până în august 1944. […]

    Apreciază

  3. […] Certificat de trecere la confesiunea baptistă al lui Simion Man (1942) […]

    Apreciază

  4. […] Certificat de trecere la confesiunea baptistă al lui Simion Man (1942) […]

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.