Realitatea la zi – Incursiune în istoria baptistă română cu pastorul Vasile Bel


Emisiunea Realitatea la zi a televiziunii Prodocens Media, moderată de către Cătălin Vasile a avut o temă interesantă, aceea de a realiza o scurtă incursiune în istoria baptiștilor din spațiul românesc. Numită Incursiune în istoria baptistă română aceasta l-a avut ca invitat pe pastorul Vasile Bel de la Biserica Creștină Baptistă din Târgu Lăpuș, un colecționar de literatură creștină și de asemenea, interesat și pasionat de istoria baptiștilor. Îl puteți urmări pe blogul Istorie Baptistă.

Înainte de a vă invita să urmăriți emisiunea, sunt necesare câteva precizări: astfel, emisiunea se concentrează pe perioada Primului Război Mondial și cea interbelică, domenii predilecte de studiu ale pastorului Vasile Bel, dar sunt atinse tangențial perioada Antonesciană și perioada comunistă. Dintre subiectele abordate, două sunt sensibile: 1. scindarea Uniunii Baptiste în două uniuni între anii 1932-1935 și problema colaboraționismului cu autoritățile sau Securitatea. Problematica colaborării cu Securitatea între baptiștii din România este una complexă care nu a fost tratată până acum sistematic, exhaustiv și profesionist. O abordare succintă se regăsește și în cartea Bisericile Creștine Baptiste din România între persecuție, acomodare și rezistență (1948-1965).

În final doresc să evidențiez un aspect despre care pastorul Vasile Bel vorbește pe larg în emisiune, anume persecuțiile baptiștilor în perioada interbelică, iar aici este de amintit rolul deosebit avut de James Henry Rushbrooke, despre care găsiți detalii în cartea realizată de Marius Silveșan și Vasile Bel intitulată sugestiv Rolul lui James Henry Rushbrooke în obținerea libertății religioase pentru credincioșii baptiști din România între anii 1907-1947.

Audiență cu folos!

Publicitate

2 răspunsuri

 1. Mulțumesc, frate Marius pentru promovare. Într-o emisiune de o oră poți face doar mici incursiuni, pentru că nu este timp să inti în detalii. Pentru fiecare perioadă istorică a poporului baptist, se pot scrie multe cărți. Se pot scrie cărți tematice despre libertate, prigoană, implicare socială și altele. Aveți dreptate când spuneți: „Primul Război Mondial și cea interbelică, domenii predilecte”, pentru că acelea sunt puțin cunoscute și baptiștii au făcut ceva concret pentu societatea în care au trăit.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Aveți dreptate cand afirmați ca oricare dintre subiectele poate o tema de cercetare individuală. De asemenea,fiecare perioada istorică are particularitățile ei, motiv pentru care și baptiștii s-au implicat într-un mod particular in societatea pe parcursul timpului. Nu putem vorbi despre implicare socială a baptiștilor in perioada comunista dat fiind faptul ca statul nu permitea asa ceva. In ceea ce privește perioada interbelică avem cateva lucrări despre aceasta perioadă, cea mai cunoscută, uneori inexactă, este cea a lui Alexa Popovici. Eu însumi am publicat un articol consistent si documentat privitor la legislația religioasă in perioada anilor ‘30-‘40 ai secolului XX.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: