RVE Timișoara – Iosif Țon despre vizita lui Billy Graham în România (1985)


Iosif Țon a fost invitatul lui Ioan Ciobotă la emisiunea La Ordinea zilei de la RVE Timișoara din 22 februarie 2018. Interviul s-a realizat prin telefon din Portland și a avut ca subiect personalitatea lui Billy Graham și vizita acestuia în România în toamna anului 1985.

În partea de început a acestui dialog/ interviu Iosif Țon face referire la unele aspecte istorice ale vizitei lui Billy Graham în România comunistă (1985) pe care doresc să le amintesc aici:

1. Prima vizită a lui Billy Graham în blocul comunist a avut loc în URSS, iar a doua în Ungaria

2. Vizitele nu au avut audiență deoarece conform înțelegerii cu Alexander Haraszty, consilierul lui Billy Graham, și acceptată de evanghelist și echipa lui, primeau acordul să vină și să predice, dar fără a se face publicitate în legătură cu vizita sa. Acest aspect pare susținut de realitate dacă avem in vedere înregistrarea de la vizita din Ungaria de la sfârșitul anilor 70.

3. Iosif Țon a aflat că Billy Graham urma să vină în România și prin intermediul unui prieten a facut rost de itinerariul vizitei pe care apoi l-a facut public la Radio Europa Liberă. Astfel, beneficiind de „publicitate” vizita în România a avut o audiență destul de mare.

Audiență este dovedită de fotografii (vezi și pe Istorie Evanghelică), dar și de filmulețul realizat după aceea.

4. Iosif Țon avea cunoștiințe în România pe care le suna pentru a-i relata informatii despre cum a decurs programul/ Evanghelizarea în localitațile unde predica Billy Graham. Pe baza acestor informații Iosif Țon realiza o sinteză către Radio Europa Liberă, iar Europa Liberă prezenta informații actualizate despre cruciada evanghelistică a lui Billy Graham din România în cadrul buletinului de știri de la ora 10.

Pentru mine personal aceste informatii sunt inedite. Nu-mi aduc aminte să fii găsit astfel de informatii la Secția Română a Radio Europa Liberă și nici în cartea Denisei Bodeanu, Afacerea „Evanghelistul” : vizita lui Billy Graham în România (1985).

5. În 1948, chiar înainte de cruciada evanghelistică din Los Angeles, Billy Graham s-ar fi confruntat cu o criză spirituală datorită teologiei liberale. Din această criză a ieșit întărit datorită îndurării lui Dumnezeu și a încrederii pe care a primit-o în Biblie. Ca urmare cruciada din Los Angeles a fost una reușită, iar Billy Graham a propus apoi unor teologi înființarea unor seminarii teologice de nivel academic care să contracareze teologia liberală.

Un aspect despre care nu s-a vorbit în emisiune este cel referitor la condițiile vizitei. Mă refer aici la faptul că Billy Graham trebuia să nu atace comunismul și să nu vorbească despre persecuția creștinilor din „lagărul comunist”. Dintr-un interviu pe care l-am luat unui pastor acum câțiva ani am reținut faptul că la terminarea serviciilor religioase Billy Graham pleca destul de repede pentru ca oamenii să nu îi transmită scrisori sau să-i comunice informații despre persecuția din România. De asemenea, erau mulți securiști care aveau grijă ca oamenii să nu transmită informații confidențiale în opinia autorităților.

Deși s-ar fi dorit ca evanghelizările să se țină în aer liber, în majoritatea cazurilor acestea au avut loc în spații închise cu excepția Mânăstirii Vorona, dacă nu greșesc.

P.S. Interviul mi-a fost semnalat de Alin Cristea.

3 răspunsuri

 1. Ton nu isi mai aduce aminte ca el a pledat -pe linga echipa acestuia- pt ca Billy Graham sa nu vina in Romania pt ca asta ar cinta in stunele propagandei comuniste, estimare foarte corecta. Dinc”Afacerea Evanghelistul” reiese ca Ton a sunat imediat dupa predica de la Speranta pt a afla „cum a fost”. Deci a mentinut contacte cu cei de pe traseul lui BG. E-adevarat ca BG n-a criticat persecutia din tarile comuniste, cele mai dezamagitoare fiind declaratiile din URSS si China si nu cele din Ro. Printre tarile comuniste vizitate se numara si Coreea de Nord. Nu stiu daca BG pleca repede ca sa nu ia scrisori dar stiu ca la intrare la Speranta, el a salutat publicul ce-l aclama si a fost impins repede inauntru. Ma indoiesc deci ca putea avea acces liber la public. Regretatul Doru Popa a intrat in hotel la Arad prin intermediul unui ziarist de la C.T. (cunosctut printre dizidenti) in ciuda avertizarilor civililor de la intrare. A primit un autograf de la BG si la iesire era sa fie saltat de civili; a cerut protectia lui I. Tunea ce insotea delegatia. Suprinzator, pastorul baptist a cerut „civililor” sa-l lase si astia l-au ascultat (sic!). In Afacerea Evanghelistul apare ca D. Popa a fost avertizat de organe pt incercarea de contactare a evanghelistului. Tot avertizat apare si (viitorul pastor) O. Mladin care neaga c-ar fi fost contactat de Secu pe tema vizitei lui BG. Aveti dreptate; doar in Moldova a vorbit in aer liber. L-am criticat si eu pt ca n-a protestat contra taierii amplificarii la Timisoara. Numai riscul si curajul credinciosilor din Arad si Oradea a facut ca in aceste orase predicile sa se auda in afara cladirilor. La Arad, Secu a reusit sa dea jos ecranul pe care era pregatita transmisia video in afara cladirii; dar difuzoarele erau sus pe cladirea bisericii si din cauza aglomeratiei, scuristii n-au reusit sa ajunga pina sus.
  PS- M-au surprins multele informatii eronate/false ale securistilor din Arad catre Iulian Vlad (viitorul comandant la Departamentului Securitatii). Se laudau si ei cu date „din burta”. De fapt, Vlad i-a cerut lui Closeriu (sefu’ Secu Arad) sa-si refaca raportul. Nume de baptisti si date despre vizita din Arad erau complet eronate sau fabricate. Rapoatele Secu trebuiesc exegetate serios si nu luate drept litera de evanghelie.

  Apreciază

  1. Marius Silvesan | Răspunde

   Mulțumesc pentru completări!

   Apreciază

 2. […] RVE Timișoara – Iosif Țon despre vizita lui Billy Graham în România (1985) […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: