Interviu cu pastorul Pavel Nicolescu (2007), unul dintre liderii ALRC


Interviu cu pastorul Pavel realizat în anul 2007 de Ioan Panican pentru Forumul Civic Creștin

Pavel Nicolescu este unul dintre liderii ALRC (ComiteComitetul Român pentru Apărarea Libertăţii Religioase şi de Conştiinţă (pe scurt, ALRC).

În cadrul acestui interviu Pavel Nicolescu, pe care am avut onoarea să-l întâlnesc și personal, vorbește despre perioada comunistă și relația Bisericii cu Statul.

Deși în unele aspecte văd lucrurile puțin diferit aspectele prezentate aici, în fapt ideile pentru că nu prezintă date istorice, sunt interesante și valoroase pentru modul în care este abordată problema.

7 răspunsuri

  1. Interesant. Nicolescu a fost un radical dar priveste inapoi sine ira et studio. Merita ascultat. L-a, sahred pe-o pagina „desculti” . O intrebare pt Istoria Evanghelica. S-a speculat ca au fost pastori-preoti cu grad de ofiter de Secu. Nu am vazut nicio dovada stiu ca erau agenti -ca un grad mai mare. ati vazut vreo dovada in acest sens? La fel, despre speculatia ca unii ar fi fost membri d epartid. Nu cred ca i-ar fi acceptat partidul.,,, d-aia i-au inclus in FDSN.. La urma urmei, nici Petru GRoza n-a fos tmembru PCR 🤣 Multumesc.

    Apreciază

    1. Marius Silvesan | Răspunde

      Am ascultat si eu interviul si am observat aspectele menționate. Nu am dovezi că unii pastori baptiști ar fi fost ofițeri de securitate. Am auzit și eu această afirmație, dar doar atât. Este adevărat că nici nu m-a preocupat în mod deosebit problema deconspirării și a colaborării cu Securitatea. În ceea ce-i privește pe preoți nu-mi vine în minte acum niciun nume din România. Este celebru cazul patriarhului din Rusia care era agent, dar nu știu daca avea sau nu grad, pentru că aici este dilema.
      Am ascultat și verdictul referitor la pastorul Gherman, dar personal nu am dovezi că ar fi fost omorât de Securitate și nici nu le-am găsit publicate. Ceea ce am găsit despre pastorul Gherman am publicat.
      În ceea ce privește membralitatea PCR consider că este posibil să fi fost preoți și pastori membrii de partid, dar este o presupunere dat fiind faptul că nu am investigat acest aspect. Persoanele cărora le-am luat interviu au menționat că nu au fost membrii de partid.

      Apreciază

      1. Multi au facut aceste acuzatii Eu cred ca trasparea in descrierea facuta de ofiteri despre unii informatori, daca era adevarat. Cert este ca unii aveau o anumita legitimatie de care se foloseau. Imi sunt cunoscute situatiile unor muncitori informatori, nepocaiti care in incidente in baruri ca sa scape de Militie au aratat o legitimatie. Pastorul Cocian ne povestea amuzat c-a fost in minsiune cu presedintele Uniunii Baptiste, Vicas. Era o biserica pe granita cu Yogoslavia (sfristul anilor 50 inceptul deceniului VII) si erau tensiuni la granita cu Yugo. Seful de post i-a retinut si acuzat ca sunt oamenii lui Tito. Degeaba i-a explicat Vicas cine e si ca sunt in vizita oficiala la biserica respectiva; militianul vroia sa-i trimtia la Tmisoara la ancheta. Exasperat, Vicas a scos o legitimatie care l-a facut pe militian sa-si ceara scuze, sa salute militareste si sa-i lase in pace. Cocian n-a vazut ce era pe legitimati, dar plutonier in rezerva fiind el a fost surprins de reactia militianului ca in fata unui superior.

        Apreciază

        1. Marius Silvesan

          Interesant acest aspect

          Apreciază

      2. Nici eu nu sunt convins ca Gherman a fost omorit de Secu. Dar famila merita incurajata in suspiciunea ei si are dreptul la clarificarea cazului. E important si pt istoria baptista. In ce-l priveste pe Traian Bogan (pomenit in interviu) nu sunt convins nici de acest caz. El este extrem de bizar. Traian a incercat sa treaca granita cu un grup intre care si sotia sa. Dinsa a reusit, Traian, nu. Acesta avea ordin de incorporare dar nu s-a dus sperind sa poata fugi din tara. S-a ascuns in podul unor baptisti din Bucuresti cu acordul lor. Intr-o zi familia l-a gasit spinzurat in pod. Cazul e extrem de suspect dar faptul ca unii ALRC-isi au deschis sicriul sigilat de Militie si in timpul slujbei au examinat cadavrul descoperind urme de tortura e neconcludent decit in cazul in care acestia aveau ceva experienta de medicina legala. N-au precizat daca militia a efectuat autopsie. Eu presupun ca, nu dar scriul fiind sigilat macar formal legistul va fi observat cadavrul… dar daca s-a efectuat autopsie, aceasta putea lasa urme asemenatoare torturii. Din respect pt familie, si caul acesta ar merita investigat. Au tot dreptul la adevar intr-un tragic deces al unui tinar credicios. Cazul lui Bogdan a condus la un acut contencios intre fostii ALRC-isti si Iosif Ton.

        Apreciază

        1. Marius Silvesan

          O cercetare a cazurilor menționate in Arhiva CNSAS poate ar lămuri măcar parțial unele dintre aspectele care încă nu au primit răspuns.

          Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.